Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Zalai Hírlap
1994. január 6. csütörtök

Az elmúlt harminc év nyomában – dalszövegek új élete

– Ágálok az apolitikusság ellen, mert aki hallgat, az elveszti a jogát ahhoz, hogy később véleményt mondjon – véli Zorán, aki harminc éve lépett a pályára. Az ünnepelt énekes-zenészt turnéján kértük számvetésre.

Már tavaly januárban hozzáfogtam egy programcsomag összeállításához – mondta. A Pesti Vigadóban öt koncerttel kezdődött, majd egy országos koncertturnéval folytatódott, és a Budapest Sportcsarnokban is közönség elé léptünk. Az elmúlt harminc év címmel a napokban jelent meg egy kazetta, egy video és az anyag CD-re is került. A három évtizedről szóló könyv első részében Koncz István, pécsi újságíró barátom írt benyomásairól, majd Zalatnay Cini szólaltat meg olyan embereket, akikkel valamilyen kapcsolatban álltam. A harmadik részben sajtóemlékek, különböző dokumentumok kaptak helyet, végül pedig sok-sok kotta. A válogatás ötven dalát kicsit hézagpótlónak is szánom, mert a kották úgy-ahogy megjelentek, de a szövegek nemigen. Az volt ugyanis a koncepció, hogy a dal elénekelve elmegy – a problematikus dalokról van szó –, de leírva már fennakadna a cenzúrán. Nos, ez a programcsomag az én számvetésem.

– A forró hangulatú, teltházas koncertek, lemezeid azt bizonyítják, sztár vagy. A sikert, ezt a jó értelemben vett sztárságot, miként éled meg?

– Némely szakíró antisztárnak tart. Ez egyébként engem nem sért, és sohasem tiltakoztam ellene. Éppen azért, mert a sztárság fogalma ma már gyakran vegyül a botrányosság bizonyos színezeteivel. Én mindig óvakodtam attól, hogy bármilyen botrányba keveredjek. Ez nem kerül különösebb megerőltetésembe; egyszerűen ilyen vagyok. Egy nagyobb nyilvánosság előtti szereplés után – amit jelenthet színpad vagy műsorvezetés a Calypso Rádióban – furcsának tűnhet, pedig így van: szeretek magánember maradni.

– Milyen a magánember Zorán?

– Nagyon szeretek otthon lenni. Barkácsolni, számítógéppel foglalatoskodni, zenét szerezni, olvasni... Kislányommal szemben viszont óriási restanciáim vannak, hiszen már alszik, amikor megérkezem, és amikor iskolába indul, akkor pedig én vagyok még az ágyban.

– Visszatérve a harminc év dalaira: némely szöveg jelentéstartalma jócskán változott az évtizedek alatt...

– Dusán azokat a témákat írja meg, amelyeket az adott pillanatban aktuálisnak érez. Ez különben szerencse, és az ő tehetségét dicséri, hogy ilyen szempontból nemcsak időtálló gondolatok kerülnek papírra, hanem sokszor még új értelmet is kapnak a szövegek. Így több síkon működő mondanivaló van elrejtve a sorok között. Ahogy változik a világ, néhány dal valóban más és más értelmet kap. Új életet kezdenek el élni...

Tudatosan próbálom távol tartani magam a napi politikától, bár abszolút politizáló alkat vagyok. A környezetemben mindenki tudja rólam, hogy miről mi a véleményem. De ebben az agyonpolitizált világban, amiben élünk, és ami logikus velejárója mindenféle fordulatnak, úgy érzem, hogy a dalok csak akkor maradnak hitelesek, ha nem csatolódnak valamilyen politikai irányzathoz. mert ha így történne – belépek egy pártba például –, akkor attól kezdve hiába születnének ezek a dalok, és íródnának magánvéleményként, akkor már soha többé nem maradnának azok. A legtöbb ember azt hinné, hogy én annak a politikai irányzatnak a szócsövévé váltam. A múlt rendszerben sikerült megőrizni a párttól, hatalomtól való függetlenségemet, úgy érzem, megéri ezt ma is megtartani. Ágálok az apolitikusság ellen, mert aki hallgat, elveszti a jogát ahhoz, hogy később véleményt mondjon. Az én eszközöm az, ami a színpadon zajlik, és ami lemezeken jelenik meg.

– Mi a véleményed a parlamentben ülő művészekről?

– Becsülöm bennük azt a bátorságot, hogy politikai szerepvállalásukkal művészi pályafutásukat képesek valamilyen módon kockáztatni.

Zorán ünnep

Nyomtatóbarát változat