Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kurír
1994. április 1. péntek

Megpengeti világot

Zorán megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét. Megérdemelte az elismerést, azonban – az öröm ellenére – vegyes érzelmekkel fogadta a kitüntetést.

– Nagy megtiszteltetés – mondja Zorán –, hogy Göncz Árpád köztársasági elnöktől vehettem át a kitüntetést, amely nyilván az elmúlt harminc év zenei és közéleti munkájának elismerése. Jelentős állomás ez a pályámon, de az utóbbi hetek történései elbizonytalanítottak. Annyi szomorú dolog történt a kultúrpolitikában, a sajtóban és az elektronikus médiában, hogy megkeseredett a szám íze. És ez még akkor is így van, ha én magam mindig arra törekedtem, s a szerzők is, hogy az általam énekelt dalok soha ne váljanak pártok, politikai erők propagandaeszközeivé. Sem egyik, sem másik oldalon. Sem most, sem a jövőben.

– Hogyan dolgozta fel ambivalens érzéseit?

– A megtisztelő kitüntetést átvettem, de a zakóm hajtókáján a ceremónia alatt is a sajtószabadság kék szalagját viseltem. Ugyanis nem vagyok híve annak, hogy a politika befolyást akarjon gyakorolni a kultúrára. A Beatles tagjai is hosszas vívódás után fogadták el, hogy a királynő kitüntesse őket. Meg is sértődött számos korábbi jutalmazott, s visszaküldték a kitüntetést. Igaz, ezt tette Lennon is, amikor nem értett egyet kormánya politikájával. Remélem, én nem kerülök hasonló helyzetbe. És ez persze nem változtat azon, nagyon örülök, hogy a középkeresztet megkaphattam.

– Milyen tervei vannak az idei esztendőre?

– Többféle is akad. Lemezem nem készül az idén, de néhány fellépés még vár rám. Elsőként április 22-én, a gyűlölet ellen énekelek néhány dalt a Budapest Sportcsarnokban, s nagy öröm, hogy április 4-én a Duna TV leadja az egész tavalyi jubileumi unplugged-koncertet.

G.Zs.

Nyomtatóbarát változat