Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Bajai Honpolgár
1994. április

Dusán Zoránról

Az elmúlt 30 év dalainak összefoglalása, áttekintése és újra feldolgozása jegyében 1993 ősze egyértelműen Zoráné volt a honi könnyűzenében. A magyar művészeti életben ritkán tapasztalható profi módon szerveződött meg ez a jubileumi rendezvénysorozat, amelynek főbb állomásai a következők voltak: lemezfelvételt is szolgáló koncertek a Pesti Vigadó intim hangulatú kamaratermében, majd teltházas országjáró turné (Bajára is eljött!) kitűnő stúdiózenészekkel és végül zárófellépés a Budapest Sportcsarnokban, ahol ugyancsak zsúfolásig megtelt a nézőtér. Eközben elkészült a műsoros kazetta, a CD (két verzióban: egy szimpla-válogatás és egy dupla, a teljes koncertanyaggal) és az ugyancsak hi-fi minőségű sztereo videokazetta.

A „Zorán-ajándékcsomag„ egy könyv megjelenésével lett teljes az elmúlt év végén. A kötetben Koncz István meséli el a történetet a gyermekkortól napjainkig. Az elmondottakat újságkivágások és levélmásolatok dokumentálják és természetesen nagyon sok fénykép a sajtóból és a családi fotóalbumból. Sok népszerű és közkedvelt Zorán-dal kottája és szövege is megtalálható a könyvben. Zalatnay Sarolta kérdéseire a művészvilág jeles személyiségei adnak őszinte és hiteles választ Zoránról. Közülük a leghitelesebb vélemény minden bizonnyal a „tesóé", Dusáné. Ő eképpen szól Zoránról:


„A grundon bevesz a csapatba.

Használhatom a közös biciklinket. Pedig erősebb nálam (szertornára jár). Később Simon, a gimnázium igazgatója példaként állítja elém. „És még zenél is!..." Aztán ugyanez a Simon engem ki akar rúgni, mert zenélek is. A kórházban meglátogat. A barátnőjét is hozza.

Zorán jó srác.

Anyák és lányok párás szemmel pislognak az Erkel nézőterén.

P. Erika, mohácsi óvónő lerajzolja. Zsabós ingben áll a Fehér Sziklán és azt kérdezi: „Mi Fáj?"

Zorán romantikus táncdalfesztivál-sztár.

Az ORI-ban Keszler igazgató, a tévében Bánki szerkesztő, a rádió, a sajtó, a film kultúrfelelősei mind szeretik, mert kulturált. A hosszúhajú fiatalok is szeretik, mert hosszúhajú.

Zorán tudatos sikercsináló.

A zenekari próbákon ő a Főnök. Pedig Bokány, Brunner, Frenreisz, Schöck és Fogarasi is igyekszik. A zenekar fel akar oszlani. De hol van még egy Zorán?

Zorán erőszakos, egocentrikus. Zorán vezéregyéniség.

A rádió 8-as stúdiójában olvassa a következő dal szövegét. Beleköt a második sorba. A kedvenc sorom (természetesen). Kéri, hogy magyarázzam el. Szöveget soha nem magyarázok. Írok egy másikat. Nem akarja. Bemegy a mikrofonhoz és elénekli. Mintha neki is ez lenne a kedvenc sora. Mintha ő találta volna ki.

Zorán a másságra fogékony, érzékeny értelmiségi.

Milyen ember? Nem tudom. Mert a testvérem. Sőt, a bátyám. Pedig jó lenne, ha tudnám, milyen. Könnyebben tudnék neki írni."

Összeállította: Schmidt Antal

Nyomtatóbarát változat