Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

1997. május

Búcsúkoncert

Új élet kezdetén

Az elmúlt hetekben az ország 13 városában zsúfolásig telt sportcsarnokokban, művelődési házakban adott koncertet Zorán Sztevanovity, aki a tavaly történt családi tragédiája után hosszú hónapokig nem tudott színpadra lépni. Az országos turné hatalmas sikert aratott, visszatérését mindenütt ünnepelve fogadta a publikum.

– Miben volt más a mostani koncertsorozat?

– A próbák alatt a hangszerelések kicsit keményebbek lettek, ezzel kissé megváltoztattuk a megszólalást. Ettől más lett ez a koncert, mint az eddigiek. Tavaly novemberben nagyon súlyos csapás ért. Meghalt Éva, a feleségem, aki fantasztikusan jó társam volt 15 éven keresztül. Nehezen tudtam elképzelni, hogyan fogok majd valaha is visszatérni a koncertdobogóra. Azt, hogy sikerült, a közönségnek is köszönhetem, amely annyira érdeklődött a koncertjeim iránt, hogy mindenütt pótszékes, állóhelyes házak voltak, és a jegyek hetekkel korábban elfogytak. Ez nagyon meghatott, ami biztosan vissza is hatott a közönségre. Úgy érzem, az, hogy ilyen sok ember gyűlt össze a koncerteken, egyfajta együttérzés megnyilvánulása is. Lehet, hogy ebből is fakad sok emberben a személyesebb kapcsolat érzése.

– Amikor a koncertsorozatra készült, akad-e olyan régi dal, ami ma már egészen mást jelentett, másképpen szólt, mint amikor először énekelte?

– Volt ilyen. Konferálás közben mondani is szoktam, hogy a dalok önálló életet élnek. Elfelejtődnek, majd ismét aktualizálódnak az évek során. Testvérem, Dusán szövegeire ez nagyon jellemző, külön öröm volt számomra, hogy olyan régi dalokat is elő lehetett venni, amelyekről korábban azt hittem, már nem a mai dolgainkról szólnak. Például a Felejtsd el című dalunk születésekor még szó sem volt rendszerváltásról, mégis sok olyan mondat van benne, ami abszolút a mára illik. Talán amikor született, akkor sem tűnt olyan frissnek, mint ma.

– Véleménye szerint az elmúlt években mi volt a legfontosabb változás a hazai könnyűzenei életben?

– Eldőlt az a sok éven keresztül vitatott kérdés, hogy áru-e a kultúra vagy nem. A mi műfajunkról addig is tudtuk, hogy az, de mára ez világossá, egyértelművé vált. Ennek sok jó következménye is van, sok kiadó jelent meg, a legnagyobb lemezcégek mind itt vannak. Ez megnövelte a zenészek lehetőségeit. Megmutathatják, hogy mit tudnak. Bántó volt az a nézet, amely szerint régen hatalmi szóval dőltek el lemezmegjelenések. Szerencsére ma már ezt senki sem állíthatja. Szabad a pálya, lehet bizonyítani.

– A koncertsorozat befejeztével mire készül?

– Ősszel jelenik meg teljesen új dalokkal egy albumom, amit már egy éve tervezünk. Sok munka vár rám: a nyár folyamán vesszük fel a dalokat.

Nyomtatóbarát változat