Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Dunántúli Napló
1999. március 18. csütörtök

Aranylemez után Zorán turné

Március végén manapság egyedülálló, 26 nagy vidéki várost érintő országjárásra készül Zorán. A turné programjának gerincét az új sikerlemez, a csupa szerelmes dalból álló, Hozzám tartozol című album adja. Az előadássorozat csúcspontja ezúttal is a Budapest Sportcsarnok lesz április 24-én, de ezt megelőzően április 6-án Pécsett (5-én Szekszárdon, 7-én pedig Kaposvárott) lép fel a harminc éve népszerűségéből mit sem veszítő pop-sztár. A koncertsorozatról egy sajtóbeszélgetésen így nyilatkozott Zorán:

– Mennyire jellemző, hogy az úgynevezett válogatáslemezek ilyen sikeresek legyenek?

– Egy kicsit meglepett, hogy a közönség ilyen érdeklődéssel és szeretettel fogad egy olyan lemezt, amely már korábban megjelent dalokat tartalmaz. A CD novemberben jelent meg, decemberben már aranylemez lett, és hál’ istennek, még mindig nagyon sokan keresik. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által kiadott hivatalos eladási listán tizenegyedik hete az első három közötti helyen áll. Ha beleszámítjuk azt, hogy nem a legkönnyebben eladható műfajt képviselem, s hogy ezen a listán a külföldi világsztárok lemezei is szerepelnek, azt hiszem, megengedhetek magamnak egy kis büszkeséget.

– Milyen szempontok alapján válogattál a dalok közül?

– A legfőbb szempont az volt, hogy a dalok a férfi és a nő kapcsolatáról szóljanak, ami – hála Dusán mély életlátásának – azért egy kicsivel többet jelent, mint csak a szerelmet. Újra és újra rá kell jönnöm, milyen fantasztikus szövegeket írt és ír nekem a testvérem, hiszen ennyi év után újra meghallgatva döbbentem rá, hogy a dalok egy része olyan eseményekről és érzésekről szólt, amelyekben már annak idején, az első olvasáskor ráismerhettem a saját korábbi életemre, és vannak olyanok, melyek tartalma a megszületésük után, sok évvel később realizálódott, mint egy önmagát megvalósító jóslat. Ezért nyugodtan mondhatom, hogy ezek a dalok már mind rólam szólnak. A Kék asszonyt pedig, amely egy 1973-as LGT-nóta, régi vágyam volt, hogy elénekeljem. Ez az egyetlen, úgymond, új dal az albumon.

– Mi lesz a turné műsorán?

– Elsősorban a szerelmes dalok. Ezek között sok olyan is van – mint például éppen a CD címadó dala, a Hozzám tartozol –, amelyek valamikor elég ismertek voltak, de viszonylag ritkán játszottuk őket élőben. Ugyanakkor az elmaradhatatlan dalok sem maradnak el. A zenekar összetétele – s ezt örömmel mondom – nem változott, ezúttal is azzal a csapattal dolgozhatok, amellyel az évek során összekovácsolódtunk, és összesen már több, mint két koncertnyi dalt állítottunk színpadra. Ezzel együtt a próbák már megkezdődtek, mert egy új tagunk lesz, a virtuóz harmonikás, Orosz Zoltán személyében. Felkérésével az volt a célom, hogy ismét valamilyen zenei csemegével szolgáljak a közönség számára.

– Mi lesz a programod az év második felében?

– Szeretnék egy új stúdiólemezt felvenni, melynek dalait a szerzők már írják és elképzelésem szerint – remélem erre okunk is lesz – több derűt és optimizmust sugallhatunk, mint az előző lemez.

M.B.E.

Nyomtatóbarát változat