Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Új Néplap
1999. április 17. szombat

Amiről énekelünk, az rólunk szól

Koncert előtti pillanatkép Sztevanovity Zoránról

Figyelem a koncert előtt gyülekező közönséget. Az épület auláját százak várakozó zsongása tölti be. Emitt egy fiatal társaság, amott egy egész család tűnik fel a tömegben. Közöttük tizen-huszonéves fiúk és lányok: kéz a kézben, egymásra fénylő tekintettel. Mellettük idős házaspár. Mosolyognak. Tudják, ha elül a zaj, a fények kereszttüzében, gitárral a kezében egy férfi ül majd. És a dalaiban egy kicsit benne lesznek ők is.

Ám most még csak a zsivaj hallatszik. Illetve mégsem. A színpadról már kiszűrődnek a próba hangfoszlányai. Aztán csend lesz, és a folyosón megjelenik – Zorán. A hangja halk, nyugodt, mint a színpadon.


– Mindig ilyen kiegyensúlyozott, vagy vannak hirtelenebb pillanatai? – kérdeztük a koncert előtt a művésztől.

– A színpadon, a közönség előtt természetesen igyekszem a jobbik énemet mutatni. Ettől függetlenül sohasem játszom szerepet. Akit a koncerten látnak, az is én vagyok, de a hétköznapok során a lobbanékonyság sem áll távol tőlem.

– Minek tulajdonítja ezt a széles, nemzedékeket átfogó rajongótábort?

– Ők jobban tudják erre a választ. Én csak találgathatok. Azt hiszem, talán annak is köszönhető mindez, hogy nincsenek igazán új dolgok a zenében sem. A meglévőket variáljuk, és vissza-visszatérünk a kezdetekhez. Másrészt soha nem egy réteget céloztunk meg dalainkkal. Amit játszunk – a dallam és a szöveg minden apró részlete – rólunk, az életünkről szól.

– Jut-e ideje kikapcsolódni? Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?

– Nincs igazi, a szó szoros értelmében vett hobbim. Minden létező szabadidőmet tizenöt esztendős Szandra lányommal töltöm. Persze ez nem azt jelenti, hogy elkényeztetem. Szeretném olyannak nevelni, hogy el tudja dönteni, mit szeretne, mi a fontos a számára az életben. Igaz, arról, hogy mindezt milyen sikerrel teszem, csak ő tudna nyilatkozni.

– Mit jelent Önnek testvére: Dusán, illetve Presser Gábor lelki közelsége, támogatása?

– Többet, mint barátságot. A dalok, amelyeket előadok, gyakran a hozzám legközelebb állók beleérző képességéből születnek. E két emberrel, de együttesem többi tagjával is annyira ismerjük már egymást, hogy nem számít, ki mondja ki, ha tudjuk: mindannyian ugyanarra gondolunk.

– Hogyan kívánhatok sok szerencsét a ma esti fellépéséhez?

– Maradjunk a kéz- és lábtörésnél. Mint minden művészember, én is meglehetősen babonás vagyok. Sőt – ha ma már mértékkel is –, van bennem egy egészséges izgalom minden koncert, minden újabb kihívás előtt.

Bugány János

Nyomtatóbarát változat