Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Zalai Hírlap
1999. november 26. péntek

A világ zene nélkül?

Tiltakoznak a zenészek és a hanglemezkiadók

A másolás felfalja a zenét – ezzel a hangzatos címmel hirdettek kampányt és tartottak sajtótájékoztatót Budapesten a Merlin Színházban a hazai könnyűzenészek és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének vezetői.

Az eseményen megjelentek a szakma nagy múltú és súlyú személyiségei, például a mozgalmat támogató Zorán, és egy kis playback-bemutatót tartottak az ifjabbak, többek között a Kivi, vagy a Fekete Vonat.

Philip, a Z plusz tévé műsorvezetője irányította a beszélgetést, ahol egészen meghökkentő adatok hangzottak el. Például az a tény, hogy minden CD-ről legalább két illegális másolat készül – tízezer lemez így terjedhet harmincezer példányban, és ráadásul ez az a határ, amelynél még nem hoz hasznot legális eladás esetén az eredeti kiadónak a mű.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, nem milliókról, nem is tízmilliókról van szó, számítások szerint kétmilliárd forint bevételtől esnek el a lemez- és kazettakiadók, valamint a zenészek a kalózkiadásokkal, az illegális másolásokkal.

Zorán szerint sajnos a morál még nem érte el azt a szintet nálunk, hogy a szellemi terméket valaki tulajdonának, a másolását pedig lopásnak tartanánk. Hiába vannak érvényes törvények, ha azok be nem tartását mindenki bocsánatos bűnnek tartja, vagy nem is talál kivetnivalót a másolás tényében.

A kampány elindítói azt is kiszámolták, hogy abból a pénzből, amely nem az arra illetékesekhez jut el, 200 fiatal együttest lehetne elindítani első lemezzel a pályán.

Az előadóművészek és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége megállapodtak abban, hogy lemezboltokban, klubokban, koncerteken plakátokkal hívják fel a figyelmet a jelmondatukra. December 12-én pedig „Egy nap a zenéért" jelszóval a mozgalomhoz csatlakozó rádiók a másolás témája köré fűzik fel műsorukat, és egy perc csenddel figyelmeztetnek arra, milyen is lenne a világ muzsika, zene nélkül.

Nyomtatóbarát változat