Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Pesti Műsor
1999. december 2. csütörtök

„Túl változatos a táj"

Zoránnal új lemezéről

Az ablak mellett címmel jelent meg Zorán legújabb lemeze. A dalok szövegét Dusán, a zenét Presser Gábor írta. A cím egy vonatablakra vonatkozik, amelyből az életünket látjuk. Arról beszélgettünk, milyen ez a vonat, és milyen ez a táj.

– Hogy kezdtek el egy lemezt, ki szól kinek?

– Általában én hívom fel a többieket. Gábornak a legtöbbször már van néhány zenei motívuma, Dusán megvárja, amíg ezekből kialakulnak a kész vagy pillanatnyilag késznek tűnő dallamok, és azokra kezd el dolgozni. Hogy pontosan miről fog szólni a lemez, eleinte mi is csak sejtjük, bár megbeszéljük, mi az, amiről feltétlenül írni kell. Komoly, egymásra ható munka ez, szoros együttműködésben.

– Itt mit döntöttetek el előre?

– Az egyik az volt, hogy nem hagyhatjuk említetlenül a volt Jugoszláviában lezajlott háborút, a bombázásokat. Dusánnal onnan származunk, sok rokon, ismerős él ott. Ami történt, főleg az ő szempontjukból tudtam megélni. Elszomorító, hogy mint szinte mindig, most is főleg a kisemberek itták meg a történtek levét. Az utolsó szám szól erről, A hídon. Dusán nagyon áttételesen fogalmaz, talán nem is mindenki veszi észre, miről van szó, de ez nem baj. Sok hidat lebombáztak, de talán akad még, amelyen átérünk a túlsó partra. A másik célom az volt, hogy az előző lemezhez képest – a feleségem elvesztése miatt kicsit komorra sikerült – az új derűsebb legyen.

– Az lenne?

– Nem vidám, de derűsebb. Nem hiszem, hogy ez a csapat valaha is vidámkodó, a gondtalan életről szóló lemezt csinálna, ehhez túl sokat láttunk.

– Az első dal a földre szállt demokráciáról beszél, amiben „a színfalak mögött még vannak színfalak..."

– Ez sem komor dal, inkább ironikus, az iróniában pedig csípős derű van és legalábbis színlelt fölény.

– Dusán egy új szót is alkotott: Világország, így nagy V-vel.

– Tény, hogy megállíthatatlan a globalizáció, egyre kevésbé funkcionálnak a határok, a világ egyre inkább egyetlen ország lesz, ami nem rejt magában annyi veszélyt, mint néhányan gondolják. De fontos, hogy minden nép, csoport megőrizhesse a maga kultúráját, identitását. Persze az én generációm még ambivalensen viszonyul ehhez a hatalmas változáshoz, nem tudjuk, „mi lesz a rímekkel„, „mit ér a régi tudás". Egyszerre bizakodunk és aggódunk.

– A dal párja a Virtuális föld.

– Ez szinte egy másik föld, ami a globalizáció révén megteremtődik. Ráklikkelsz valamire a világhálón és ott vagy, ahol csak akarsz. Nincs lehetetlen – de ez mégsem a valóság. Ezzel a furcsasággal is meg kell tanulnunk együtt élni, hisz akarjuk, nem akarjuk: van. Talán azzal biztathatjuk magunkat, hogy bármit produkált eddig az emberiség, azt jóra és rosszra egyaránt lehetett használni, mindig volt döntési lehetőség. Ebből a változásból kimaradni nem lehet, aki visszavonul, az lemarad.

– Ezen a virtuális földön akár egy Szerenád is kérdésessé válhat.

– Ez a kis életkép valóban azon ironizál, hogy a mai túlracionalizált világban a romantikus gesztusok elvetélnek, régimódinak tűnnek. Remélhetőleg nincs így. Itt a házban is lakik egy tanárnő, akinek minden évben szerenádot adnak a diákjai, és ez meghatóan szép. Egyébként az Interneten is lehet szerelmet vallani.

– Említetted a generációtokat, a szűkebb baráti kört. Emlékszel még rá, hol találkoztatok először Presserrel?

–... hát nem. Ez az idők ködébe vész. Már a Metró-Omega időszakában is sokat találkoztunk, beszélgettünk. 76-ban pedig elkezdtünk együtt dolgozni. Pici ötlete volt, hogy legyen szólólemezem, ami Dusánnak is, nekem is új kihívást jelentett.

– Ülsz a vonatablak mellett – milyen volt a táj, amelyen eddig áthaladtál, mit látsz most?

– Túl változatos tájon mentünk keresztül. A generációmnak sokféle változást kellett megélnie, nem tudunk ma sem nyugodtan tervezni. Meleg, napos időre készülsz, minden időjárás-jelentés ezt ígéri – aztán kitör a vihar. Olykor annyira rázott a vonat, hogy nem is tudtunk a tájra figyelni.

– Öt vagy tíz év múlva itt leszel még ebben a lakásban, ebben a városban, ebben az országban?

– Ebben a pillanatban nem hiszem, hogy ez változna. De ha a lányom egyszer majd mást javasol, el fogok rajta gondolkodni.

D. Magyari Imre

Nyomtatóbarát változat