Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Heves Megyei Hírlap
1999. december 6. hétfő

Zorán, amikor gitár nélkül beszélget

Elsősorban politikusokat, közéleti gondolkodókat szokott vendégül látni az SZDSZ városi szervezete (Gyöngyös) által életre hívott Liberális Klub. Dr. Fodor Gábor országgyűlési képviselő házigazdai invitálására ezúttal azonban egy ízig-vérig zenészember, Zorán jött el beszélgetni.

Le is szögezte rögtön a beszélgetés elején, hogy a szóbeli előadásmód nem a legmegfelelőbb megnyilvánulási forma a számára.


– Dalaimnak önmagukért kell beszélniük – mondta –, nem szerencsés, ha a szövegeim magyarázatra szorulnak. Nem szeretem, ha átértelmezik a mondanivalómat, ezért is vállalkozom ritkán ilyen találkozókra.

– A politikától is távol tartja magát?

– Igyekszem. Nem mintha nem lennék érdeklődő ember, de a napi politika gyakran nemtelen megnyilvánulásai taszítanak. Azt sem szeretném, ha ez valahogy beszűrődne a dalszövegeimbe. Valahol persze mindig jelen van a politikum, mert az az életünk része. 1989-ben kicsit meg is ijedtem, hogy ha mostantól mindent szabad, akkor talán már nem is érvényesül majd a művészet kritikai nézőpontja. Ha pedig a művész a hatalom dicsőítésébe kezd, akkor előbb utóbb szimpla udvari bolonddá válik.

– A mai programot ezredvégi beszélgetésként hirdették meg. Fontos dátum Önnek az idei szilveszter?

– A zene mellett a másik érdeklődési területem a tudomány, és elég sok cikket elolvastam a témával kapcsolatban. Azok közé tartozom, akik az ezredváltást egy évvel későbbre teszik. Egyébként sem szoktam különösebb jelentőséget tulajdonítani a szilvesztereknek: nem érzem, hogy épp azon az éjszakán változna meg valami. Zeneileg sem akarom meglovagolni a témát, ezt inkább a vendéglátósokra bízom. Ha jól emlékszem, egész pályám során egyetlen dal volt, még a Metró-korszakban, ami alkalomhoz kötődött. Az egyik Apolló fellövésére írtuk, és csupán egyetlen tévéadásban hangzott el, aztán soha többé.

– Azért fogadta el a meghívást, mert liberális beállítottságú?

– Csak bizonyos esetekben. Mint ahogy a zenei stílusomat, a gondolkodásomat sem szeretem beskatulyázni. Ha már meg kell határozni, akkor inkább azt mondanám: humanista vagyok. Ennek vannak közös elemei a liberalizmussal, de más esetekben a konzervativizmussal is. Egyébként az sem egyértelmű, mit értünk ma és itt liberalizmuson.

Nyomtatóbarát változat