Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Mai Nap
2000. április 11. kedd

Körút Az ablak mellett

Szűk egy hét múlva Zorán Kecskeméten megkezdi huszonnégy állomásból álló országos és szlovákiai turnéját, melynek során visszatér az Erkel Színházba is, ahol korábban évekig koncertezett. Ennek megfelelően csapatával gőzerővel próbálnak. A felkészülés legfontosabb részét, az összecsiszolódás időszakát élik.

Egyelőre nincs benne nosztalgia az Erkel Színházzal kapcsolatban, de elárulta, könnyen el tudja képzelni, hogy ha újra az Erkel színpadára lép, akkor beköszönt ez az érzés. Ám ez még a jövő zenéje. Egyelőre arra voltunk kíváncsiak, milyen felkészülést igényel egy ilyen koncertkörút.

– Legtöbbet az új album, jelen esetben Az ablak mellett dalaival foglalkozunk – mesélte. – Ezeket kellett áthangszerelnünk élő előadásmódra, hiszen a daloknak nem úgy kell szólniuk egy-egy bulin, mint a lemezen. A koncerten más a lelki állapota egy előadónak, mint a stúdióban, s minden zenész szeret kicsit variálni, változtatni is.

S ha már felötlött, hogy Zorán, mint minden évben, idén is nagy zenekarral, élő zenével járja az országot, magától adódik a kérdés: Nem lenne-e egyszerűbb és kifizetődőbb egy szál magában muzsikálni?

– Több okból is ragaszkodom a nagyobb létszámú zenekarhoz. Az első, működik bennem egyfajta egészséges maximalizmus, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobbat hozzam ki a turnéból. Persze azt sem tagadhatom, ebből élek, de a kettőt egymáshoz illesztve próbálom kezelni. Bár egymagamban is hosszú távon fennmaradhatnék – erre bőven adódik példa –, de a második ok: igazán úgy érzem jól magam a bőrömben, ahogy most csinálom. Mivel magam vagyok a turné producere is, így tudom, ennek ára van, a nagyobb stábnak nagyobb a költsége.

Zorán évek óta azt mondja: a turné után pihenek. Most talán lesz benne annyi mazochizmus, hogy elrekessze magát a munkától.

– Tényleg nehezemre esik leállni, tavaly például nyaralni sem voltam, s az is igaz, hogy évek óta tervezek egy kis pihenést. Most viszont elhatároztam, kemény leszek magammal, és a koncertkörút végeztével valóban kikapcsolok egy ideig.

Hamvas Atanáz

Nyomtatóbarát változat