Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Krónika
2000. április 30. vasárnap

Csak játék ez

Vastaps fogadta az elmúlt héten a Derkovits Művelődési Központ színpadára lépő Sztevanovity Zoránt és csapatát. A művész a tőle megszokott közvetlenséggel üdvözölte a közönséget, majd néhány régi sláger után új albumát mutatta be, melynek címe: Az ablak mellett.

A dalok között szűnni nem akaró tapsvihar, s a koncert végén állva tapsoló közönség bizonyította, a jó zenére – a szó valódi értelmében vett zenére – manapság is mekkora igénye van az embereknek.

A kétórás koncert után Zorán készségesen osztogatta az autogramot rajongói körében, miközben a sztárallűröket mellőzve válaszolt a kérdéseikre, majd a Krónika riporterének adott interjút.

– Több alkalommal járt már Tiszaújvárosban. Hogy érzi magát nálunk most, egy ilyen fergeteges sikerű koncert után?

– Nagyon jól éreztem magam az egész koncert alatt. A közönség rendkívül lelkes volt, s ez bennünket is inspirált. Miután több turné alkalmával voltunk már itt, mondhatom, egy kicsit hazajárunk. Tiszaújváros mindig is azon városok közé tartozott, ahol érezhetően van egy intellektuális réteg, amelynek a tagjai érdeklődnek a zenénk iránt, s ez rendkívül hízelgő ránk nézve.

– Úgy érzem, a dalai soha nem vesztik el az aktualitásukat. Mivel éri ezt el?

– Minden dalom a máról szól. Soha nem írunk úgy dalt, hogy egy korosztályt célzunk meg vele. A dalok mindig rólunk szólnak, abban a reményben, hogy a bennük megfogalmazott érzelmeink, reményeink mások számára is jelentenek valamit.

– Van valamilyen hitvallása, vannak elvei, amelyeket belesző a dalba?

– Nehéz ezeket megfogalmazni, hiszen többféle hitvallásom van: a zene, a művészet, a családi lét, tisztesség a politika területén – s ezeket csak nagy vonalakban említettem. Mind e közül számomra a tisztesség a legfontosabb, talán azért, mert abból van a legnagyobb hiányuk az embereknek. Úgy érzem, a dalaimmal teljes mértékben kinyilvánítom a hitvallásomat. Az változó, hogy ki mit olvas ki belőlük, de szándékosan nem akarok receptet adni hozzájuk, mert akkor elveszítenék azt a sokféle érzelmet, amit minden ember másképpen él meg. Nem szoktam politikai ügyekben részt venni, mert tudom jól, hogy abban a pillanatban az összes dal kapna egy politikai színezetet, s ezt nem szeretném. Óvom a dalaimat attól, hogy bármiféle előítélet tárgyaivá váljanak.

– Állásfoglalások azért itt-ott megfigyelhetők.

– Bizonyos dalokban tényleg rejtőzik egyfajta világnézeti állásfoglalás. Szándékaink szerint minden dalban humanista álláspont található, amit nem politikailag, hanem emberileg értek. Ez után következnek a nagy célok. Mint művész azt hiszem, nem is vallhatunk mást.

– Sok dalából kicsendül a boldogságkeresés. Ön boldog embernek vallja magát?

– Nézze, három évvel ezelőtt halt meg a feleségem, azóta erről a fogalomról nehezen tudok beszélni. Nyilván az idő tompít a fájdalmamon, de igazán feldolgozni, úgy érzem, nem tudom soha. Van egy 16 éves lányom, valójában övé a magánéletem. Őt nevelgetem, pátyolgatom, terelgetem a felnőtt kor felé. Ma már ez is teljes ember kíván.

– Mivel foglalkozik, amikor mégis akad egy kis szabad ideje?

– A lányom nevelése folyamatos feladat, szünetek nélkül. Nehéz talán elmagyarázni, de amikor nyaralok, akkor sem tudok szabadulni a zenével, a turnéval kapcsolatos gondolataimtól. Az én foglalkozásom életforma is egyben. A gondolatokat nem tudom kikapcsolni, elhessegetni, sem tudatosan, sem tudattalanul. Ha arra gondol, hogy mi az, aminek a segítségével kikapcsolódom, elmondhatom, rengeteg listám van arról, mit fogok majd megcsinálni akkor, ha vége van a turnénak. Ezen szerepel a barkácsolás, amit nagyon szeretek, szerepel az olvasás, színházi előadások megtekintése. Ezen a téren rengeteg restanciám van, aminek előbb-utóbb eleget teszek majd.

– Az előadáson elhangzott az életről egy mondat: „Ugye csak játék ez?" Valóban úgy gondolja, hogy az élet csak játék?

– Én az életnek elég komoly részét tekintem játéknak. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy lehet ennyi éven át ezen a pályán megmaradni. Azt szoktam válaszolni: nem tudom a receptet, de azt tudom, hogy nem szabad túl komolyan venni a sikert, az elért célokat. Tudomásul kell venni, s menni tovább a pályán, s tenni a dolgunkat. Ez nem azt jelenti, hogy számomra nem fontos a siker. Nyilván ez hajt előre, nem pedig a pénz. Viszont az egész élet egy olyan játék, amelyben szépen kitapinthatóak a játékszabályok. S itt nem is a törvényi szabályokra gondolok, hanem az emberek közötti, kapcsolati szabályokra. A játékosságra való hajlam sokkal több színt láttat meg azzal, aki enged a játék csábításának. Azt szokták mondani, nincs olyan, amit komolyabban kell venni, mint a játékot. Valami könnyedség akkor is kell, amikor bajban van az ember, nem szabad belefeledkezni sem a jóba, sem a rosszba, s akkor a „játék" mindig átsegít a nehézségeken.

Kavisánszki Mária

Nyomtatóbarát változat