Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Esti Hírlap
1991. október 24. csütörtök

Zorán és a vadonatúj BMW

Márciusban összeáll a Metró?

Sztevanovity Zorán új, máris sikeres lemezét hathetes turnén mutatja be. Először arról kérdeztük, más-e ez a koncertkörút, mint régen.

– Turnézni még a Metró-korszakban kezdtem. Eleinte a hatvanas évek sztárjait kísértük, később önálló műsorral vándoroltunk. Lényegében ez a mostani felállás is olyan, mintha egy együttes volna a színpadon: háromtagú lányvokál és öttagú zenekar kísér. Aki kicsit is ismeri a mai viszonyokat, az tudja, milyen drága mulatság.

– Mégis, a tetemes kiadásokat miből lehet fedezni?

– A Neményi Rt., a BMW magyarországi képviselője járult hozzá a tv-show és a lemezfelvétel költségeihez. A BMW „filozófiájához" tartozik az értékállóság, a szolidság, az elegancia – úgy látszik megfeleltem ezeknek a kívánalmaknak. A turnét ezen kívül a Trendex is támogatja.

– Kicsit furcsa egy énekes szájából a szponzorok dicséretét hallani...

– Huszonvalahány éve vagyok a pályán, de teljesen szokatlan, hogy ilyen tárgyalásokat kell folytatnom. Először fölmerült bennem, hogy most talán eladom magam, de aztán beláttam, hogy a szponzorok Nyugaton is mindig a befutott művészeket segítik – s ez rangot is jelent. A turné inkább a lemez népszerűsítését szolgálja: a jegybevétel nem fedezné a költségeket. Csak önmagamat kell adnom! Továbbá reprezentálnom: például egy új típusú BMW-vel közlekedem. Ami tényleg fantasztikus kocsi, meg is csodálják mindenütt.

– Mit mutatnak az első koncertek?

– Debrecenben például a 650 főt befogadó Bartók-teremben még 200 állóhelyet is eladtak. Nagy szó ez a tévéműsorok konkurenciája idején.

– A zene mellett manapság a látvány is igen fontos a közönségnek. Hogyan készülnek a Zorán-klippek?

– Állandóan formálódva, Dusán, Presser és jómagam egymásra hatása, közmegegyezése révén. (Nem hagyhatom ki a feleségemet sem: tőle is sok jó ötlet származik.) Valódi csapatmunka ez, bár nincsenek formális keretei. A mostani tv-showt Dusán rendezte, Andor Tamás pedig beleérzéssel fotografálta – látszik is a kameravezetésen a filmes szaktudása... Vannak persze konfliktusok is köztünk.

– Mennyire van helye a lemezeken a politikának?

– Az utolsó lemez négy és fél éve jelent meg – azóta volt egy rendszerváltozás. Azt gondoltuk, ezután a profik dolga lesz a politizálás, és a sorok közötti üzengetés feleslegesé válik. Az élet azonban ránk cáfolt. A lényeg az, hogy ne csak érdektelen magánügyekről énekeljek. A Volt egy tánc szövegét például Dusán a szüleinkről írta, mégis sokan ráismernek benne a saját életükre.

– Hogyan vélekedik – félig-meddig érintettként – a jugoszláviai történésekről?

– Belénk soha nem neveltek nacionalizmust, sovinizmust a szüleink. Épp ellenkezőleg: magunk is befogadottak lévén, belénk ivódott, hogy nem a születés, a vallás számít, hanem az emberi értékek, amelyek függetlenek amazoktól. Ezért nézek szomorúan délre. Függetlenül a származásomtól, egyformán haragszom mindkét félre, mert úgy látom, istenigazában egyik sem kívánja a békét. Mégis reményt jelent például annak a belgrádi és zágrábi fiúnak a levelezése, amit az egyik lap közölt nemrég: egyiküket sem nevelték sem szerbnek, sem horvátnak, s nem értik, miért kellene most egymásra lőniük. Szerintem az idősebb korosztályok bosszúvágya is belejátszik az eseményekbe.

– Hogyan zárul az óriás turné?

– Az utolsó buli egyetlen előadás lesz a Vígszínházban, november 26-án. Mindössze 1100 jegy vár gazdára; az árusítást már megkezdték a színház pénztárai. Eredetileg ide akartam meghívni vendégként a hajdani Metró-tagokat, de közben kiderült, hogy ez egy külön misét is megér: a Metró együttes, ha minden igaz, jövő márciusban áll össze újra egy Budapest sportcsarnokbeli koncert erejéig.

Csontos János

Nyomtatóbarát változat