Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Kelet-Magyarország
1991. november 16. szombat

Vérükben a robbanékonyság

Emelt fővel a színpadon

Az egész ország a keresztnevén ismeri, dalait kicsik és nagyok egyaránt éneklik. A beat hőskorszak egyik jelentős alakja volt a hatvanas években, s koncertjein még most is telt háznyi közönséget vonz. Talán olvasóink már ennyi adatból is kitalálták, hogy Zoránról van szó.

Nemrégen Nyíregyházán adott nagysikerű koncertet a népszerű énekes a Móricz Zsigmond Színházban. A technikusok még a színpadot rendezték a fellépés előtt, így jutott egy kis idő a beszélgetésre.


– Több éves hallgatás után jelent meg az új lemez. Mitől függ egy album születése?

– Ennek több összetevője is van, s ha csak az egyik is hiányzik, nincs új lemez. Először is függ az elhatározástól, aztán attól, hogy ráér-e Presser Gábor, Dusán, a hangtechnikus a stúdióval, valamint mennyire vagyunk feltöltődve emocionálisan. Nem szeretem azt a kifejezést, hogy „van-e mondanivalónk„, bár tény, a zenész is „kiírja” magát, ezért időben túl közel nem is adunk ki lemezt.

– Az utolsó korong négy éve került a boltokba, s mögöttünk van a rendszerváltás is.

– Valóban így van, ez is jelzi, épp ideje megszólalnunk. A rendszerváltással kapcsolatban kevés szépirodalmi mű született, a könnyűzene gyorsabban reagált a változásokra. Ez nemcsak nálunk, a nagyvilágban is így van, gondoljunk csak a segélykoncertekre. A zenészek hamarabb léptek, mint például az ENSZ. Ez a gyorsaság, robbanékonyság a vérünkben van, hiszen ez a műfaj éltető eleme.

– Az album Az élet dolgai címet kapta. Miért éppen ezt?

– A magyarázáshoz lehetne jó ideológiát kitalálni, de felesleges. Egyszerűen arról van szó, hogy a 10 dal közül ezt találtuk a legalkalmasabbnak.

– Az „élet dolgai" közül mi okoz bánatot, mi szerez örömet?

– A legtöbb örömöt a családon belül találom meg, az egy biztos pont a számomra. A bosszúságot pedig családon kívül bármi okozhatja, a politikától a közlekedésig minden benne van. A jó lemez címe egyébként azért is jó, mert olyan időket élünk, amikor azok a dolgok kerülnek reflektorfénybe, amelyeknek a háttérben kellene maradniuk. Gondolok például a sajtó körüli vitára, huzavonára.

– Eltér-e az új lemez a megszokott Zorán-stílustól?

– Az nem lehet, hogy ne legyen folyamatosság, hiszen nem változunk annyira meg. Vallom hogy akkor lehetünk hitelesek, ha önmagát adja mindig az ember, s nem vált minden egyes lemeznél szerepet. Eredetileg úgy képzeltem el, hogy a rendszerváltás révén a politikusoké lesz a szó, a zenészek most már csak a művészetnek élhetnek. Mintha nem így történt volna a valóságban, ezért található politika is a lemezen.

Nem gondoljuk, hogy megváltjuk a világot, csak a műfaj keretein belül, ami a szívünkön, az a szánkon.

– Furcsa kimondani, de jövő tavasszal 50 éves leszel, s ebből 31 évet színpadon töltöttél. Melyik korszakra emlékszel szívesen vissza, lesz-e jubileumi hangverseny?

– Nem fogom ünnepeltetni magam. Szóba került, hogy a turnésorozat budapesti zárókoncertjére meghívom a Metró együttes egykori tagjait. Ez a gondolat duzzadt, duzzadt, s ma már ott tartunk, hogy talán tavasszal lesz önálló Metró-koncert. Tulajdonképpen minden korszakra szívesen emlékszem vissza. Vállalom a Metró könnyedebb, bohókás időszakát is, azonban a zenei munkásságom később, a szóló pályafutásom alatt érett meg.

Felnőttem, mást is megláttam, nemcsak ami közvetlenül körülvett.

– Meddig lehet színpadon maradni?

– Amióta a pályán vagyok, mindig felteszik ezt a kérdést. Ifjú koromban azt mondták, kimegy a divatból a könnyűzene, s vele eltűnök én is. Kiderült azonban, hogy ez a zene mozgalom, életérzés is volt egyben, maga a beat-nemzedék jóval mélyebb valami hordozójává vált. A zene közben beépült a mindennapi életbe, természetes lett. Úgy érzem, addig maradok, amíg tudok olyat produkálni, amit emelt fővel vállalhatok.

M. Magyar László

Nyomtatóbarát változat