Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Mai Nap
1992. február 2. vasárnap

(sebes)

Zorán 50

Elmúltak az édes évek. De azért lesz egy utolsó koncert. Húsz év után most újra feláll a legendás Metró. Búcsúbuli, nem születésnapi. Csak éppen egy új gitárt kell venni hozzá, mert a régi már elkelt.

Illett megkérdezni, hogy beszélne-e közeledő születésnapjáról. Hiszen mostanában sok szó esett, és neki is sokat kellett emlékeznie a fiatal évekre, mégpedig az alkalomból, hogy valamitől búcsúznak a nyilvánosság előtt. Egy sikeres korszaktól, egy népszerű zenekartól. Késői búcsú ez, amelynek 1972-ben kellett volna megtörténnie. S csupán a véletlen hozta úgy, hogy az egyszeri alkalomra újból összeálló Metró együttes koncertjét mindössze néhány nap választja el attól az ünneptől, amikor Zorán Sztevanovity ötvenedik születésnapját köszöntik.


– Szóval beszélhetünk az ötvenedikről?

– Nem akarom eltitkolni, de ügyet sem akarok belőle csinálni. Egyszerűen nem érdekel a téma. De nagyon nem szeretném, ha valaki azt hinné, hogy a Metró-koncert születésnapi buli, amelyet azért rendezünk, hogy Zoránt ünnepeljék.

– Tehát véletlen, hogy mindkét jeles nap márciusban lesz?

– Teljesen véletlen. A születésnapom március 4-én lesz, a koncert március 21-én. Akkor tud összejönni a társaság.

– Nem ünneplik együtt a születésnapot sem?

– Március 2-től már naponta próbálunk. Nem tudom, hogy lesz-e kedvünk ünnepelni. Meg a csuda tudja, hogy érdemes-e az ötvenedik születésnapot nagy csinnadrattával köszönteni. Jobb azon csak úgy átsiklani, és csinálni tovább a dolgunkat. Nem szabad emlékezgetni, hadd emlékezzen a közönség. Az a szép, amikor az újabb generációk tagjai tanulják meg a dalainkat.

– Erre ez a koncert kitűnő alkalmat adhat, hiszen a régen volt melódiák felkerülhetnek a slágerlistákra. Lehet, hogy most népszerű lesz olyan nóta is, amelyre annak idején nem figyeltek fel?

– Ezt a közönség dönti el. Mindenesetre a valamikor népszerű dalok most újból felhangzanak. Aki elfeledte, annak ismét eszébe juthat. De hogy tovább dalolják-e, azt előre nem lehet megjósolni.

– Nem volt vita, amikor a műsort összeállították?

– Két dalban azonnal megegyeztünk. A koncertet nyitó, nosztalgiázó nótában. Dusán huszonévesen írta meg a búcsúdalunkat, mintha tudta volna, hogy egyszer ezzel nézünk vissza: „ Édes évek hol vagytok ma már..." Az utolsó dal pedig a Kócos kis ördögök lesz. Aztán végleg lelép a színről a Metró. Élt tizenegy évet. 1972-ben eltűnt. De igazuk volt azoknak, akik kérték, követelték a búcsúkoncertet, tartozunk azoknak, akik szerettek minket.

– És soha többé nem hallhatják majd dalaikat?

– Ötlemezes albumot adunk ki a koncert után. Két nagylemezen azok a dalok lesznek, amelyeket a Metró annak idején megjelentetett, egy korong kislemezeink számait gyűjti össze, és kettőn a búcsúest felvétele lesz majd.

– Ha nem is érdekli a születésnap, mégis árulja el, hogy milyen ajándékot szeretne?

– Amit most gyorsan, magamnak kell megszereznem. A koncertre kell vennem egy elektromos gitárt. Most sajnálom igazán, hogy eladtam az utolsót, amikor elkezdtem szólóénekesi pályámat és megvásároltam az akusztikus gitárt.

Elmúltak az édes évek

Nyomtatóbarát változat