Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Bihari Napló (Nagyvárad)
1997. április 29. kedd

Volt egy tánc... és egy koncert

Koncert előtt Zorán városnézőben volt. Elmondta, Várad patinája, a monarchia korát és hangulatát idéző épületek elnyerték tetszését.

A telt házas, kétórás koncert jól sikerült, kitűnő volt a hangszerelés és a hangulat. Sokan nem bánták volna, hogyha ráadásként még legalább két órát játszanak a vendégek... „Hány perc az ünnep?..."

Koncert után vagy féltucatnyi riporter várakozott Zoránra a protokollterem halljában. Nemsokára menedzsere kíséretében meg is érkezett a népszerű énekes. Fiatalos, udvarias, szomorkás. Nem látszott fáradtnak. Nyugodtan válaszolgatott a kérdésekre. Többen arról érdeklődtek, mikorra várhatjuk újból Nagyváradra. Az új CD megjelenése után valószínűleg lesz tavaszi turné. Ha meghívás érkezik innen, szívesen vállalja majd a fellépést. Hogy eddig miért nem jött városunkba?

– Csak úgy hívtak volna meg, hogyha egy szál akusztikus gitárral jövök. Ámde ennyi nem elég egy sportcsarnokba. Nem akartam úgy kiállni a színpadra, hogy ne hozzam ki a maximumot. Anyagi okok játszottak közre abban is, hogy nem hoztam magammal vendégeket (Gerendás Péter, Presser Gábor volt a meghívott a Budapest Sportcsarnokban megtartott áprilisi koncerten – szerk. megj.). Magyarországon is csak komoly szponzori segítséggel lehet színvonalas produkciót összehozni.

– Miként vélekedik a mostani fiatal zenészekről?

– Az utóbbi években megsokszorozódott a fiatal zenészek száma. Nagy a kínálat, színes a zenei paletta. Úgy látom, hogy a most kezdő zenészek beleszülettek valamibe, ami a mi generációnknak nem volt meg: márkás hangszerek, erősítők, minőségi felszerelések tömkelege várja őket. Manapság elérhetőbbek az árak. Annak idején magunknak kellett gyártani erősítőket. Sok tehetség sikkadt el csak azért, mert nem volt pénze hangszerre.

Szeptemberben vagy októberben jelenik meg az új Zorán-album. Néhány kérdés ezzel kapcsolatban hangzott el.

– A dalok szövegei mennyire tükrözik saját lelkivilágát? Mennyire „testreszabottak" a dalok?

– A szövegek zömét továbbra is Dusán testvérem írja, a zenét pedig Presser Gábor, akivel nem csupán munkakapcsolatom van, hanem igaz barátság fűz hozzá. Legtöbbször összejövünk valamelyikünk lakásán, és dolgozunk. Egyébiránt elmondhatom, hogy nagyon jó együttműködés van a zenésztársadalmon belül. Arra is van példa, hogy valaki hitelesen interpretál egyéniségétől távol álló szöveget. Ismerek olyan előadót, aki kemény rockernótákat énekel, s közben kispolgári életet él. Ez nem elítélendő. Sokat beszélgetek Dusánnal lemezkészítés előtt. Egyébként is közöttünk állandó a kontaktus, elég jól ismerjük egymás véleményét, politikai nézetét. Olyan ötvöződés ez, ami nem választható szét. Hazudnom még soha nem kellett a színpadon. A nóták egy részének van valóságalapja. A Volt egy tánc de facto a szüleinkről szól.

– Mi lesz az új album címe?

– Még nem tudom. Nincsenek még meg a szövegek. Vagy valamelyik dalnak a címét választom, vagy pedig kap egy független címet, amelyik megpróbálja jellemezni az albumot... Nagyon nehezen választom meg a címeket. Nem szeretem előre szuggerálni a közönségnek, hogy mit fog hallani. Hiszen egy cím nagyon sokat elárul, legalábbis próbál utalni arra, hogy miről szól a lemez.

Sok mindenről lehetett volna még kérdezősködni a sajtótájékoztatón, de közbeszólt az idő és a menedzser. Zorán adott még néhány autogramot. A technikusok rendezgették a felszerelést a két teherautóban. Mindenki szedelőzködött. Sokan visszavárják Váradra Zorán, aki megígérte: még jön koncertezni. Majd egyszer...

Haraji Tóth Hajnal

Nyomtatóbarát változat