Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Mai Nap
1997. március 23. vasárnap

Rajta van az interneten

Csak a jövő • Csináld magad mozgalom • Újra turnéra indul

Nem beszélünk a múltról. Csak a jövőről. A múlt nem tartozik senkire. A múlt nem címlapsztori, nem harsány cikk. A múlt csak a csend. Zorán négy hete próbál, hiszen március végén turnéra indul: bejárra az országot Szombathelytől Nyíregyházáig. Április 19-én koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban. Nehezen tudja kiszámolni, hányszor lépett fel abban az arénában. Atyaúristen! – mondja mindig magának, amikor ott áll a lépcső alján, és tudja, hogy fel kell menni arra a hatalmas színpadra.

– Van kabalája?

– Nincs. Pedig általában babonás vagyok. De nem fogdosom a gombjaimat, ha kéményseprőt látok. Ha azt akarom, hogy valami sikerüljön, akkor lekopogom alulról, háromszor, lehetőleg fán.

– Milyen érzés újra turnéra készülni?

– Jó! De azért nagyon megerőltető és feszült időszak ez. A környezetem érzékeli igazán, hogy mennyire ideges vagyok.

– Ki lehet hozni a sodrából?

– Nem lehet – mondják azok, akik nem ismernek. De lehet, és pillanatok alatt plafonon vagyok. A siker sohasem biztos. Már négy hete próbálunk. Minden vokált, minden kis záróakkordot meg kell hangszerelni, ki kell próbálni.

– Lesz új albuma?

– Igen, szeptember-októberben. Presser Pici már hat számot megírt, ami felér egy fél lemezzel.

– Azt mondják, egyébként mindent saját maga csinál.

– Igen. Pedig megtehetném, hogy minden feladatot átadok a menedzsernek. Sokáig azt hittem, hogy ez kelet-európai szokás. Aztán megtudtam, hogy például Michael Jackson, amikor nálunk forgatta a klipjét, még a forgatókönyvbe is bele-belerajzolt, és annyira a kezében tartotta a forgatást, mintha ő lett volna a rendező. Eric Clapton is saját maga intéz sok mindent, ő dönti el, hogy mikor akar turnézni, ő szedi össze a csapatot, ő választja ki a lemezborítót. Én mindig amolyan csináld magad ember voltam. A lakásban található bútorok közül is jó párat saját kezűleg gyártottam.

– Van műhelye is?

– Nincs, de ez nem jelent akadályt, a lakás bármelyik pontját képes vagyok egy pillanat alatt műhelynek kinevezni. De most már úgy érzem, nem lenne időm nekifogni valamilyen nagyobb bútoros munkának.

– Mi az, ami nem állítja leküzdhetetlen feladat elé, ha a lakásában elromlik valami?

– Sosem hívok villanyszerelőt. Villamosmérnöknek készültem, tehát nem csoda, hogy érdekelnek a műszaki dolgok. Nem árt, ha az ember ért a stúdióhoz, a színpadtechnikához, mert így nincs kiszolgáltatva másoknak. Meg hát a komputer is abszolút benne van az életemben. Commodore 64-essel kezdtem, a mostani gépemben Pentium 166-os processzor van. Sok zenés szoftverrel. De nem csak a zenéhez használom. Az összes létező adminisztrációm gépen van, még a BS-koncert szervezése is, szóval nem is tudnám már az életemet elképzelni nélküle.

– Játszani is szokott számítógépen?

– Maximum pasziánszozni, de csak arra a pár percre, amíg nyomtat valamit a gépem, mást nem igazán. Régebben rengeteget játszottam.

– A zenéjére nincs hatással a számítógép.

– Ez nem egészen így van, hiszen nagyon sokat kísérletezgetek itthon. Számítógépen csinálom meg a hangszerelést, a zenét meg tudom szólaltatni, sőt még a kottát is ki tudom nyomtatni.

– És az internet? Vígan szörfölget a világhálón?

– Ritkán van erre időm. De sokat segített, hogy a hálózatot használom, mert olyan programokat tudtam letölteni róla, amelyekkel korszerűsíteni tudtam a már meglévő szoftvereimet. Stella Gábor grafikus barátom, aki a plakátjaimat és a lemezborítóimat készíti, megígérte, hogy nemsokára megcsinálja a home page-emet, azaz az ottlapomat. De ha valakit érdekelne dalaim szövege vagy ne adj’ isten a kottája, már régóta megtalálhatja ezeket az interneten.

– És ebből volt valami haszna?

– Igen. Van egy Amerikában élő régi ismerősöm, akinek a gyermekei már kint születtek, és nemrég itt voltak vendégségben. Az ismerősöm elmondta a fiának, hogy Zorán bácsi énekes. A gyerek csak hümmögött, de különösebben nem izgatta fel a dolog. Aztán amikor hazamentek, brahiból beütötte a nevemet a komputerén egy keresőprogramba, és nagy üdvrivalgással rohant az apjához: rajta van Zorán az interneten! Azóta emberszámba vesz.



Zorán és az autó

E heti vendégünk, Zorán ritka autóval jár: VW Passatja ugyanis automata váltós. Az első autója egy Opel Kadett volt. Utána főleg FIAT-okkal közlekedett és elkoptatott három Mercedest.

– Dinamikusan vezetek. Nem csak zenészként mondom azt, hogy a tempó nagyon fontos az életben.

– A rendőrök is díjazzák a párhuzamot a hivatás és a vezetési stílusa között?

– Á, még soha nem volt gondom.

– Sztárfotót kapott-e már tőlük?

– Nagyon régen. Nem vagyok notórius gyorshajtó, és engem is irritál, ha valaki index nélkül szlalomozik a sávok között.

Murányi Marcell

Nyomtatóbarát változat