Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Napló
1997. július 19. szombat

Az intellektuális zenész

Zoránnal Mahler zenéjéről, a közönségről és az örök barátságról

Több mint harminc éve van a pályán. Szüleink még a Metró-korszakból ismerik őt és a Fehér sziklákat dúdolták vele együtt. Közben generációk nőttek fel és születtek, de sem a stílus, sem az előadó önmagával szemben támasztott igényessége nem változott. Ma van az a Szép holnap, amiről pár évvel ezelőtt énekelt azóta a múló szerelmet is megsirattuk.

Zorán Sztevanovity múlt szombaton Veszprémben koncertezett. Ezzel a nyári produkcióval együtt szponzorának, a Volkswagennek mondott köszönetet.


– Ez a kapcsolat lassan már öt éve működik – mondta az énekes. – Miután az állam kivonult a kultúrából, mindenki mecénások után nézett. A harmincéves jubileumi koncertem után, 1993-ban kezdtem anyagi támogatókat keresni. A Volkswagen, az Aral és a Westel 900 szponzori köre szimpatikus számomra, mindegyik a mobilitás megtestesítője.

– Mennyiben függ a szponzoroktól? Kötelező például a cég autóját használni?

– Nem kötelező. Kaptam ugyan használatra egy kocsit, de van egy magánautóm is. Régen is voltak mecénások, akik támogatták a művészeket. Ez most egy gesztus értékű koncert feléjük, bár nyaranta már tíz éve nem lépek fel sehol. A nyári szabadtéri hangulat nem illik igazán ahhoz a stílusú zenéhez, amit játszom.

– Ha nem koncertezik, mit csinál nyáron?

– Ősszel jelenik meg az új albumom, augusztusban már stúdióban próbálunk. Még csak a zeneszerzésnél, szövegírásnál tartunk; nem szívesen beszélek róla, amíg minden kusza, képlékeny. A stúdióalbummal együtt jelenik meg a májusi Budapest Sportcsarnokban felvett élő koncert anyag, így két CD lesz egy tokban.

– Említette az imént, hogy a hatalmas, szabadtéri koncertek nem passzolnak ahhoz a stílusú zenéhez, amit képvisel. A kíséret nélküli, egy gitárral előadott unplugged muzsika kezdeményezései s az ön nevéhez fűződik. A BS-béli koncerteknek egészen más hangulata van. Melyik áll közelebb önhöz?

– Nem lehet választani, mindkettő különböző. Az unplugged zenét azért szeretem, mert a pár centire ülő közönség miatt intimitása van. Az aréna jellegű sportcsarnokban viszont az lenyűgöző, hogy kimész tízezer ember elé és vállalod a felelősséget, hogy ennyi ember figyelmét magadra vonod. Nagy kihívás egy ilyen koncert.

– Megfogalmazható, miért tetszik fiatalnak és idősnek egyaránt a zenéje? Miért időtálló ezt a fajta muzsika?

– Nem tudom, legfeljebb csak találgatok. Most, mikor a májusi BS-koncert anyagát vágtuk, magam is meglepődtem, milyen sok fiatal volt ott. Soha nem tudatosan céloztuk meg a közönséget. Egyszerűen csak azt játsszuk, azt adjuk magunkból, amit Presser Gáborral és Dusán testvéremmel a legjobbnak érzünk. Akik nyitottak erre a fajta intellektuális zenére – amit Cseh Tamás, Koncz Zsuzsa, Bródy is képvisel –, valószínűleg az irodalmi olvasmányaikat is megválogatják. Hogy milyen zenei stílust, zenei irányzatot szeretünk, az nem korkérdés.

– Ön például milyen zenét hallgat kikapcsolódásképpen?

– Szeretem a klasszikusokat, Gershwint, Ravelt és Mahlert. Ritkán van alkalmam nyugodt zenehallgatásra. Tudja, egy szellemi szabadfoglalkozású mindig időhiánnyal küzd. Az újságolvasást azonban soha nem hanyagolom el, szeretek naprakész lenni.

– Vendégei, akikkel a koncertjein általában fellép, egyben a barátai is? Veszprémben például évekkel ezelőtt Kern Andrással együtt szerepelt.

– Jobban összeköt bennünket a közös sors, mint amennyire a konkurencia elválasztana. Ez egy nagy csapat, majdnem mindenkivel jóban vagyunk, örülünk egymás sikereinek. Kern Andrással közös lemezt is csináltunk.

– Civil barátai vannak inkább?

– Többségében gyerekkori barátokkal találjuk meg a közös hangot. De egyre nehezebb barátságot ápolni, időt szakítani rá. A barátság meghal, ha nem gondozzák.



Kósáné Kovács Magda, az MSZP alelnöke: Koncertre ritkán járok, nem az én világom. A Kaláka, Koncz Zsuzsa és Zorán a kedvencem, ezért is örültem, mikor meghívtak Veszprémbe, Zorán fellépésére. Korosztályom szereti a dallamos, igényes zenét, amit Zorán is képvisel. Legnagyobb érdemének azt tartom, hogy zenéje nemzedékeket köt össze.

Gát György producer: Zorán huszonöt éve barátom; a ‘60-as években együtt zenéltünk a Metró klubban, bár én csak amolyan „kocazenész" voltam. Ott vagyok minden koncertjén, a tv-beli show-műsorát én rendeztem. Korrekt baráti, üzleti kapcsolat fűz a Volkswagenhez is – ők hívtak meg ide –, a cég autóit használjuk a Famíliában.

Forró Tamás újságíró: Tizenhat évesen, 1965-ben a kaposvári Latinka Sándor Művelődési Házban életem első rockkoncertjén vettem részt, amelyen a Metró együttes zenélt. A helyi zenekarban gitároztam, ma is ezt a fajta zenét, a tradicionális blues- és rockzenét kedvelem. Ebből a zenei irányzatból táplálkozott a Rolling Stones, a Beatles, Bruce Springsteen is. Zoránhoz személyes barátság fűz. Ha koncertezik, általában ott szoktam lenni.

Nyomtatóbarát változat