Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Népszava
1994. december 1. csütörtök

Kell ott fenn egy ország

Az ARD német televíziós társaság életműdíját kapja Sztevanovity Zorán

Ilyen mégnem volt: a német ARD televízió először adja át „kihelyezett" gálaesten a legjobb kulturális és szórakoztató teljesítményekért negyed százada évenként odaítélt díjait. Ez az első alkalom Budapesten lesz, december 3-án, a Vígszínházban. De másban is első ez a gála: kelet-európai művész eddig soha nem szerepelt az ARD-díjasok között, ám ez alkalommal megtörik a jég, a térségből elsőként Zorán Sztevanovity megkapja az Arany Európa Díjat. Hozzá nem akármilyen névsorban! Díjazott például a Rolling Stones, Sinead O’ Connor, Cliff Richard, Montserrat Caballé, és még egy honfitársunk van az idei ARD-díjasok között: Horn Gyula politikai szerepléséért, a vasfüggöny lebontásáért kapja az Arany Európa Díjat.

Zorán Liszt-díja és a tavaly Göncz Árpádtól átvett kitüntetése, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje mellett szépen csillog majd ez a legújabb, a nevének is fényes Arany Európa Díj.


– Amiről viszont itthon édeskeveset tudtunk eddig. Segítene eligazodni? Abban is például, hogy milyen a kapcsolata a díjosztó televízióval.

– Az ARD-vel nincs és nem is volt semmiféle kapcsolatom, a díjról is a kiadómon, a Polygramon keresztül értesültem, ahogy ez mindenütt szokás. Azt viszont tudom, hogy a huszonöt év alatt, amióta Arany Európa Díjat oszt az ARD, a kitüntetettek listáján nagyon sok általam kedvelt és becsült művész nevével találkoztam. Ez a mostani társaság sem akármilyen, és valamennyien, az Amerikában koncertező Rolling Stonest kivéve, fellépnek a vígszínházi gálaesten. Úgy tudom, a berlini fal ledöntésének ötödik évfordulója játszott közre abban, hogy Budapest lett a helyszíne a huszonhatodik ARD-gálának. A budapesti helyszín ötlete Mándoki Lászlóé, a Németországban élő magyar származású rockzenészé volt. Mint utólag hallottam, a díjra jelölésemet a kint élő magyar művészek között tartott közvélemény-kutatás eredményének köszönhetem. Ezt követően persze utánanéztek annak, hogy ki és mi vagyok a szakmában, így dőlt el a díj.

– Amely magyarul életműdíjnak hangzik, pedig hol van még a vége, igaz?

– Csak a magyarban társul a befejezettség képzete ehhez a szóhoz, a díj német nevében nincs a lezárásra utaló jelentés. Ahogy Cliff richard, vagy Reinhard Mey német balladaénekes, én is a pályám eddigi szakaszáért kapom most az Arany Európát.

– Ez a pálya tavaly volt harmincéves. Mi meg a jubileumra az ünnepelttől ajándékba kaptuk az első hazai unplugged hangversenyt. Azóta kezd divatba jönni...

– Igen, én voltam itthon az első fecske, büszke is vagyok.

– A pályadíjhoz, kérem, mondjon néhány számot a pályáról.

– Tizenegy nagylemezem jelent meg, harminc-negyven kislemez, öt éve calypsózom, sok tévéműsor készült velem, és sokat készítettem magam, legutóbb az Edda és a Pa-Dö-Dő unplugged műsorát. Most jelenik meg a jubileumi koncertem dupla CD-je díszkiadásban, és vele együtt egy maxi single, amelyen négy szám szerepel: a Szép holnap, a Volt egy tánc, a True Love és a legújabb, mely egyben a címadó dal is, Kell ott fenn egy ország...

Bársony Éva

Nyomtatóbarát változat