Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Nógrád Megyei Hírlap
1997. április 23. szerda

Csongrády Béla jegyzete

Tavaszi „Hómadár"

Zorán-koncert a Budapest Sportcsarnokban. Mindenki az várta, hogy nosztalgiázó középkorúak, vagy náluk is idősebbek töltik majd meg a hatalmas arénát. Ha megtöltik?

Megtöltötték, és nemcsak az éltesebb korúak Az abszolút telt házas, sok ezres tömegben minden korosztály szinte arányosan képviseltette magát, bizonyítván, hogy a dallamos, igényes könnyűzenére a mai fiataloknak is van igényük. Sőt kulturáltan viselkedni is tudnak jókedvűen, füstfelhők és egyéb hókuszpókuszok nélkül is.

A nézőtéren nagyon sok volt a tolókocsi, a mozgássérült néző. Sőt egy láthatóan súlyos beteg – állandó oxigén-utánpótlásra szoruló ember bebugyolálva, fekve hallgatta, s valószínűleg élvezte végig a háromórás nonstop koncertet.

Egész biztos valamennyiüknek maradandó emléket jelent ez az este, a nehéz sorsra ítéltetettek a zene okozta örömökben, a lelki feltöltődésben teljes jogú embereknek érezhették magukat.

Mint ahogy nyilvánvalóan vigaszul szolgált e hangverseny – és az azt megelőző vidéki turné – sikere a főszereplő Zorán Sztevanovity számára is. Mint kiderült: az elmúlt évben vesztette el feleségét és most reá hárul leánygyermekének felnevelése.

E tragikus hír tudatában a közönség nagyobb rokonszenvvel viseltetett Zorán iránt, még inkább átérezte az elhangzott dalok szomorkás, de nem tragikus, optimista, de nem felhőtlen hangulatát, akár ő adta elő, akár vendégei – köztük Presser Gábor – tolmácsolták.

Ebben a helyzetben az öcs, Dusán Szövegeinek különös jelentősége volt, s az egykori közös nagy sláger, a „Hómadár" oly találóan hangzott. Hiszen egyszerre bántatos és derűlátó, elégedettséget és nyugtalanságot sugárzó.

Bár az eredeti műsorban nem volt benne, a közönség nem hagyta elmenni Zoránt és csapatát az „Apám hitte" nélkül. Az egyik ráadás ez volt a sok közül.

Nyomtatóbarát változat