Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Pesti Riport
1994. december 2. péntek

Arany Európa-díj átadása a Vígszínházban

Horn, Mándoki, Zorán

Az Arany Európa-díjat huszonhatodszor adják át a kiválasztottaknak. Ez az elismerés, amely a könnyűzenei és a közéleti személyiségek díja, Magyarországon eddig nem volt különösebben ismert, pedig van egy magyar, aki kétszer is elnyerte. Mándoki Lászlónak hívják.

– Először 1980-ban kaptam meg, a Dzsingisz kán nevű együttesem vezetőjeként, a Pink Floyd társaságában – mondja a ma Münchenben élő zeneszerző-szövegíró Mándoki. – Őszintén szólva nem örültem túlságosan, jobban szerettem volna, ha a lelkemhez közelebb álló munkáért kapom, de erre akkoriban nem volt lehetőségem. Aztán tavaly, a 2. jubileumi nagydíj ismét az enyém lett, és teljesült a vágyam, hiszen a People című albumomra büszke vagyok. Ott álltunk a színpadon a világ nagy zenészeivel, ünnepeltek bennünket, és én hirtelen arra gondoltam, milyen szép lenne, a 26. Arany Európát a szülővárosomban adnák át, magyaroknak is. Mivel nem szívesen tépelődöm sokat az ötleteimen, azonnal fel is vetettem az ARD Televízió hivatalos embereinek. Jól van, mondták, éppen csak meg nem simogatták a buksimat, amolyan elnéző fensőbbséggel, no igen, zenész, most ünneplik, lehet egy kicsit diliznie.

Mándokit azonban nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja elképzeléseit, elkezdte komolyan szervezni a dolgot. Azzal érvelt, hogy 1994-ben éppen öt éve lesz annak, hogy Berlinben ledőlt a fal, és ez a magyarok nélkül aligha történhetett volna meg.

– Szerettem volna, ha azok, akik ódzkodnak a politikától, s elzárják a televíziót, ha ilyesmiről szó esik, egy olyan műsorban szembesülnének ezzel a történelmi ténnyel, amelyben nem is számítanak rá – folytatta Mándoki. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy Európa újrarendeződését kik és hogyan indították el. Ráadásul Németországban az utóbbi években egyre több szörnyű dolog történt, eddig tizennégyen vesztették életüket az idegengyűlölet miatt, és az a döbbenetes eset is megtörténhetett, hogy az amerikai bobválogatott néger tagjait megverték a neonácik az edzőtáborban. Németország jóérzésű emberei fel vannak háborodva, és sok szó esik erről a tévében is, de ezeket a műsorokat meg sem nézik azok, akiknek leginkább kellene. Ezért gondoltam arra, hogy – mint társproducer – nemcsak Magyarországnak, hanem második hazámnak is tegyek egy gesztust. A gálán levetítjük azt a kisfilmet, amely akkor készült, amikor a sok ezer NDK-s menekült elindult...

– Ezt azonban Németországban nem láthatják, hiszen a gála Budapesten, a Vígszínházban lesz...

– Dehogynem, hiszen igazán rangos időpontban, december 30-án 20 óra 15-kor az első német csatornán az egész másfél órás műsort láthatja mintegy 15 millió német!

– Mit szólt Horn Gyula, amikor tudomást szerzett arról, hogy ő az egyik kitüntetettje az Arany Európa-díjnak? Visszautasíthatta volna?

– Természetesen, de ez nem szokás. Ősszel Herzog német államfő tiszteletére rendeztek egy fogadást a kongresszusi központban Budapesten, amelyen én is részt vettem. Varga Miklós szerzeményére írtam egy dalt, a címe: otthonról hazafelé, ezt adtam elő. Akkor már két napja felhatalmaztak arra, hogy felkérjem Horn Gyulát. Elmondtam, hogy Magyarországra hozzuk a műsort, és szeretnénk, ha elfogadná az Arany Európa-díjat. Azt mondta, szívesen, de reméli, hogy ezt nemcsak ő, hanem az egész magyar nép kapja, hiszen nélkülük, nem történhetett volna meg a határ megnyitása, a fal ma is állna.

– Ki adja át a magyar miniszterelnöknek a díjat?

– Eredetileg Kohl kancellár tette volna ezt meg, ám mivel az Európai Csúcsértekezletre készül, a gálán nem vesz részt, csak üdvözlő levelet küld.

Horn Gyula mellett még egy magyar, Zorán is megkapja a szobrocskát, életművéért. A gálán neves személyiségek vesznek részt, Monserrat Caballé, Cliff Richard, Sinead O’Connor, Joshua Kadison, az All-4-One, a 2 Unlimited, Reinhard Mey, Thomas Gottschalk, Erasure, a Lucilectric, a Smokie és a Worlds Apart. A Rolling Stonest az év együtteseként díjazták, őket nem láthatjuk a Vígszínházban, csupán videobejátszáson, ám a többiek mind itt lesznek.

– Ezután abbahagyja a zenei pályát, s felcsap producernek?

– Dehogyis, zenész voltam és az is maradok, ez csupán egy kirándulás volt. És boldogság, hiszen én, aki egy rongyos tornacipőben hagytam el az országot, mégis mindig úgy éreztem, adósa vagyok...

Bellér Ágnes

Nyomtatóbarát változat