Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Romániai Magyar Szó
1997. május 5. hétfő

Elhozta a meleget

Zorán Szatmárnémetiben

Harminc évnek kellett eltelnie, míg Sztevanovity Zorán, a magyar beat egyik legjelentősebb alakja felléphetett Románia magyarlakta településein is. Már több alkalommal próbáltak nyélbeütni turnét – sikertelenül. Először aztán Szatmárnémetiben lépett fel, akárcsak Bródy János, s a 700 férőhelyes szakszervezeti művelődési házban ezernél is több ember zsúfolódott össze. Egy utánfutós kamionnyi hangulatfokozó felszereléssel érkezett, kérdéseinkkel két és fél órás koncertje után kerestük meg.

– Koncerted előtt néhány idős ember azt mondta: „Eljött Zorán, eljött a meleg", ugyanis már három hete esik az eső és havazik... Miért nem hoztad le hamarabb a meleget harminc éves pályafutásod alatt?

– Alkalmanként léteztek meghívások, s nem tudom pontosan, miért nem jött össze egyik sem, de nem rajtam múlott, az biztos. Az egyik szempont talán az volt: ide csak úgy szabad jönni, ha maximálisan profi műsort hozok, nem pedig azért, hogy csak megjelenjek és lássanak. A meghívások nagy része nekem és egy szál gitáromnak szólt, esetleg hogy vegyes műsorban, egy-egy zeneszámmal lépjek fel. Nem akartam haknizni. Végül is sikerült kivárnom a mostani lehetőséget, s nem csak jómagam, hanem további kilenc zenész állt színpadra. Ugyanolyan minőségű koncert volt, mint amit a budapesti sportcsarnokban adtunk.

– Meg vagy elégedve első erdélyi közönségeddel?

– Fantasztikusan jó közönségünk volt, soha nem kívánok rosszabbat magamnak, az utolsó számoknál végig állva tapsoltak az emberek. Csak szuperlatívuszaim vannak. Sajnálom, hogy a teremben kissé hideg volt, minket jól fűtöttek a reflektorok, de másokat nem.

– Romániában gyerekcipőben jár a szervezés. Menedzsered említette: szállodai szobátokban nem volt villany, egy másik szoba piszkos volt... Eljönnél ismét, mindezek ellenére?

– Az időjárást nem lehet senki számlájára írni. A többi apróságok nem befolyásolják az embert. A fantasztikus közönség mellett minden gond eltörpül. Nagyon szívesen jövök máskor is, természetesen, amikor már új anyagot tudunk bemutatni. Ez szeptemberben-októberben megjelenő CD-lemezünk után várható.

– Budapesti koncertedet nem számítva, hosszú időn át nem léptél föl. Miként sikerült zenészeket toboroznod és milyen kritériumok alapján?

– A jelenlegi csapat pár éve dolgozik így együtt, van egy régi magja is: Csurgai Attila dobos, Papp Gyula billentyűs, Dandó Péter basszusgitár, Horváth Kornél ütőhangszerek. A többiek nagyon fiatalok, s kb. 3 éve csatlakoztak hozzánk. A kritériumok: tehetség, kreativitás, lelkesedés, a zene szeretete, ami nélkül el sem tudom képzelni, hogy együtt dolgozzak valakivel. Mihelyt észreveszem, hogy valaki inkább a pénzre hajt, s másra nem figyel, nem marad sokáig mellettem. Fontos, hogy lelkileg és barátilag is megértsük egymást, a tehetség nem elég.

– Nagyváradon is felléptetek, mik a terveitek ezek után?

– A váradi koncert után odahaza, Dunaújvárosban és Szegeden lépünk föl, s ezzel vége a turnénak. Néhány heti pihenő után előkészítjük az új CD anyagát, ennek augusztus végéig meg kell valósulnia, hogy szeptemberben-októberben megjelenhessen a lemez.

Kérdezett: Ilonczai Tamás

Nyomtatóbarát változat