Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Szatmári Friss Újság
1997. április 26. szombat

Volt egy tánc... és egy koncert

Elfogult üzenet – Zorán Szatmárnémetiben

Ha közel ezer ember együtt énekel egy dalt..., ami pedig nem Himnusz (vagy talán mégis az?)..., „Apám hitte...„ „Nekünk a holnap lesz majd szép...”, „Hány perc az ünnep?"

És hány perc a taps?

A szatmárnémeti Zorán-koncertre nem mindenki kapott jegye. Nemcsak Szatmárnémetiből, de messzebbről: Nagybányáról, Nagykárolyból is eljöttek azok,a kiknek ezek a dalok az ifjúságukat jelentik. Akiknek tinédzser-eszményképük volt ez a ma már kissé szürkülő hajú, szemüveges, elegáns és nagyon kedves úriember.

A fiatalok számára, akik a koncert után aláírásáért tülekedtek, ZORÁN csupán egy nagy név, egy budapesti énekes-sztár, szüleik bálványa. De nekünk, a mai negyvenes-ötveneseknek ő „A„ Zorán. Mindmáig megfoghatatlan, mítosz és legenda. A Metro zenekar óta, az első táncdalfesztivál óta, a „Mi fáj, gyere mesélj”, a „Régi kép, szobrok„, a „Fehér sziklák” óta...

Harminc éve vártuk, hogy szemtől szemben láthassuk. És most eljött. Nem is egyedül, egy egész kis csapattal. És énekelte nekünk azokat a dalokat, amelyeken felnőttünk. Amelyeket hallva újra tizenévesek lettünk. Mint azok a gyerekek – talán a mi gyerekeink, netán unokáink –, akik szintén ott voltak.

Nagymama korú hölgyek szemüket törölgették, elérzékenyülten. Tisztes apukák és anyukák tapsolták dagadtra tenyerüket. Persze, voltak olyanok is, akik mást vártak.

A terem jéghideg volt, a hangulat forró. A közönség a végén egyszerűen nem akart hazamenni.

Hány percig tartott a vastaps? Tán fél órán át. Hányszor hívtuk vissza a színpadra (és vissza is jött...)? Senkinek nem jutott eszébe az órát nézni, számolni a ráadásokat.

S hogy „Mi is kéne még? Nekünk talán...", hogy máskor is jöjjön még el hozzánk. Mert ide hazajön. És – mint maga is mondta – ne megint harminc évet kelljen rá várnunk.

„Talán egyszer még lesz folytatás..."

Debreczeni Éva

Nyomtatóbarát változat