Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Éva
1987. május

Zorán

Az UNICEF 40. évfordulója alkalmából 1986-ban kiosztott díjakat nemcsak az UNICEF-ben végzett tevékenységért adták. Minden országnak feladata, hogy saját gyerekeiért is a lehető legtöbbet tegye akár kulturális, akár anyagi téren. Zorán a Live Aid koncerten nyújtott kimagasló tevékenységéért kapta meg a díjat.

Zoránt, a nagyszerű popénekest nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen nincs az országban olyan ember, aki ne ismerné a nevét. A legutóbbi nagylemezét azonban, azt hiszem, egyelőre még kevesebben ismerik. Érdemes meghallgatni, mert nagyon szép. És nagyon aktuális is. A borítóján egy gyermekarc látható. Ettől függetlenül a lemez felnőttekhez szól. Arról, hogy az egész jövőképünkben a gyermek a legfontosabb. Minden, amit most teszünk, az ő életüket befolyásolja majd, ha elrontunk valamit, annak ők a szenvedő alanyai. Szóval csupa olyan dologról szól, ami ma foglalkoztatja az embereket.


– Hát persze – mondja Zorán. – Ha ma két ember beszédbe elegyedik egymással, rögtön arra terelődik a beszélgetés, hogy mi lesz holnap, hogyan lesz a jövőben. A bizonytalanság, a jövőtől való félelem már benne van a sejtjeinkben. Szerintem mindenképpen a jövő generáció perspektívája ma a legfontosabb téma.

– Tervezel a gyereknek is valamilyen műsort?

– Eddig nem foglalkoztam ilyesmivel, most pedig már nem is lehetne lekezdeni. Ez az egyik legnehezebb műfaj, csak sokan lebecsülik. Azt hiszik, hogy a gyerekeknek bármit el lehet adni. Pedig az ő affinitásuk sokkal nagyobb az igazságra, mint a mienk, ezért csak nagyon őszintén és jól szabadna megszerkeszteni egy műsort, hogy az valóban sikeres legyen. Vannak a szakmában jó néhányan, akik ezt régen és nagyon jól művelik.

– Melyik az a generáció, akihez igazán szólnak a dalaid?

– Szerintem a saját generációm plusz-mínusz tíz év. Úgy gondolom, elsősorban ők azok, akikkel közösek a gondjaink és kevesebb szóval is megértjük egymást. A tiniknek valószínűleg nem mondanak semmi fontosat a szövegek, hiszen ők még másképp gondolkodnak.

– A koncertek közönsége mégis heterogén.

– Persze. Egy koncertet megnézni egész más, mint leülni egy szobában és végighallgatni a lemezt. A koncertre zömében a fiatalabb korosztály jön, itt dominál a zene, de a fellépők személyes varázsa, a látvány, szóval sok minden.

– Ma hogyan lehet hatni a művészet eszközével az emberekre?

– Kevéssé. Ma inkább a reális dolgok felé fordulnak az emberek, mint a humán dolgok felé. Sokkal inkább izgatja őket, hogy lesz-e újabb áremelés, hogyan tudnak megélni a fizetésükből és leszerelik-e a rakétatámaszpontokat.

– Tíz-húsz évvel ezelőtt jobban lehetett valamiért lelkesíteni a zenével?

– Igen, mert a hatvanas évek egy forrongó kor volt. Sőt menjünk még messzebb. Ennek a századnak az elején egy sor olyan művész, főleg író élt, akinek adtak a szavára. Súllyal bírtak, sőt ízlésformáló erővel hatottak. Mára ez sajnos megszűnt. Ma nem lehet sehol a világon egy filmmel csatarendbe állítani az embereket egy társadalmi rendszer reformálásáért. Ma az is hatalmas sikernek számít, ha a film élménye után másnap az elárusítónő egy kicsit többet mosolyog. Túlságosan előtérbe kerültek a napi gondok.

– Emiatt viszont kisebb a közönség is.

– Igen, mert egyre kevesebb az idejük és a pénzük az embereknek. De azért remélem, még így is maradnak elegen, hogy megteljen a koncerteken a nézőtér.

– Apropó, koncert. Most indulsz országos turnéra az új nagylemezed anyagával. Kikkel lépsz fel?

– Már egy ideje együtt dolgozom Kern Andrással, úgyhogy ő biztosan a vendégem lesz a műsorban, a többi pedig legyen meglepetés.

– Akkor hát nincs más hátra, mint hogy sok sikert kívánjak az új koncertkörutadhoz. Bizonyára az ÉVA olvasói közül is sokan meghallgatnak és tapsolnak a turnéd során.

Párfalvi Dorottya

Nyomtatóbarát változat