Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Fejér Megyei Hírlap
1997. november 19. szerda

Zorán a Találkozásokról és a zenészviszályokról

„Mindig a legmodernebb cuccokkal dolgoztunk"

A több mint két évtizede Németországban élő Mándoki László alias Leslie maga is zenész, ám az év egyik magyar lemezszenzációja mégsem csupán azért fűződik nevéhez, mert a dalokat ő jegyezte. A teljesítmény azért nevezetes, mert óriási sztárokat gyűjtött egy csokorba külföldről és a honi pop-rock életből. Olyanokat, akik egymagukban is koncerttermeket, stadionokat töltenek meg rajongókkal, hát még így ennyien!

A Találkozások című albumon az egyik neves magyar előadó Zorán, aki saját lemeze készítését szakította félbe a közös munka kedvéért. Lapunk arról kérdezte őt, amely pont az ellenkezőjéről szól mindannak, ami manapság jellemzi hétköznapjainkat.

– Az összeveszős, egymást kijátszó világban létezik barátság, szakmai összefogás, szívből fakadó örömzene?

– Együtt zenélésekre akad példa korábbról is, ha nem is világsztárokkal, miként e mostani lemezen. De voltak nekünk segélykoncertjeink – amelyekből később lemez született – a mostaninál szélesebb körből való jó nevű sztárokkal a pop-rock műfaj világából.

– Érdeklődésre számot tartó pletykák szóltak-szólnak a legendás zenész ellentétekről, viszályokról...

– Tegyük helyre a dolgokat! Annak idején, amikor a Metro klubban játszottunk a Metro együttessel, jóval jobb viszonyban voltunk mi zenészek egymással, mint ahogy azt a közönség tudta, vagy szerette volna. Az emberekben ösztönösen benne rejlik a drukkerség, az együttesek rajongótábora árulásnak tekintette, ha meghívtuk az Omegát, az Illést vendégszereplésre. Valóban demonstrálni akartuk a kollegalitást a konkurens helyzetünk ellenére, de nem arattunk sikert vele. Jó pár év eltelt, s lám, mégis rácsodálkoznak, ha együtt látnak bennünket dolgozni.

– Zorán, Cserháti, Somló, Charlie, Demjén, egyenként is sajátos és jelentős utat jártatok be. Nem oltják ki egymást a túl erős egyéniségek?

– Ebben is tettenérhető némi optikai csalódás. A színpadra egyedül áll ki a szólista, reflektorfényben csak ő látszik, ám a stúdióban, s a koncerteken is, a háttérben komoly csapatmunka kívántatik meg a siker eléréséért. A zenészkollegalitásról már beszéltem, mi sem vagyunk híján ennek, még ha olykor nem is látszik ez.

– Van-e előnye, ha csupa profi dolgozik egyszerre?

– Nem áll szándékomban általánosítani, még kevésbé felmagasztalni magunkat. De az a fajta profizmus, amely azt jelenti, hogy bárhova nézel, szólsz, fél szóból is ért a másik, azt kapod, amit vársz, vagy még jobbat, nos, ez csakugyan így történt. S ehhez nem minden területen szokhattunk hozzá, valljuk be. Talán emiatt figyeljük oly kritikusan a világot, a körülöttünk lévő embereket és dolgokat. Az irodákban a hivatalnokokat, s a politikusokat is, igen. Birtokában vannak-e annak a tudásnak, profizmusnak, ami ott elvárható tőlük?

– Talán a zenészek kivételként élték át az elmúlt évtizedeket? S az utóbbi zűrzavaros, átmeneti kurta évtizedet?

– Nem, dehogy tetszelegnék én valamilyen kivételes szerepben! De az én generációm – a zenészek, s azok is, akik ma a stúdiókat üzemeltetik – megelőzték korukat. Nem belemagyarázás, de mi színtiszta kapitalista viszonyok közepette dolgoztunk korábban is. A közönség nem ismert pardont. Vagy jónak ítélt valamit, vagy nem. Vagy elfogadtak bennünket, vagy nem. Az állam hál’istennek nem támogatta a szférát, a szó szoros értelmében vett versenyhelyzetben alakultunk azzá, amivé. A műfaj a legmodernebb cuccokkal dolgozott mindig. Kamaszkorunkban a családtól, rokonoktól koldultuk össze a pénzt a legjobb erősítőre, a legjobb mikrofonra. S az igény megmaradt: mindenből a legjobbat kihozni. Erre nem árt néha kitérni, mert csak a zenéről beszélünk, pedig ez is hozzátartozik a történethez.

– Mándoki László kimondta a hányszor megismételt keserű mondatot! Ha nem ide születtek, szárnyára kaphatott volna benneteket a világhír! Mint az album külföldi szereplőit: Chaka Khant, Al Di Meolát, Bill Evanst, Jack Bruce-t, s a többieket.

– Kár ezen tűnődni, de visszamenőleg akkor is bizonyítékul szolgál a lemez arra, ami a lelkünk mélyén bujkált évtizedeken át, csak nem mertük kimondani. Hogy mennyire vagyunk jók...

– Milyen állomás a pályádon a Találkozások, hiszen mindent elértél előadóként, amit el lehet érni?

– Kaland, kitérő. Mint egy különös szerelem, mikor a világ végén valakivel összefutsz, s csodát élsz át vele. Aztán szépen visszatérsz a hétköznapi életbe. De aki meghallgatja a lemezt, kicsit talán megérzi, amit mi éreztünk belül. Hogy ez elégtétel. Mindnyájunknak.

Zsohár Melinda

Nyomtatóbarát változat