Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Forint MNB
1987. november

Szép holnap

Beszélgetés Zoránnal, aki az ősszel az MNB-ben adott koncertet

– Szeretsz a bankban fellépni?

– Igen, azt hiszem, hogy aki itt egyszer megfordul, mindig szívesen jön vissza. Ez egy kellemes hely, jó a közönség. Többször szerepeltem már nálatok – az előző műsoraim is sikeresek voltak.

– Ezúttal is egy kellemes estét szereztél a bankos publikumnak. Új lemezed „Szép holnap" címmel jelent meg. Milyen fogadtatása van új dalaidnak?

– A kritika nagyon jókor írt a lemezről és a magánemberként szerzett értesüléseim is kedvezőek. 1977-óta, amikortól a szólólemezeket csinálom Presser Gáborékkal, ezt a „Szép holnap" lemezt tartom a legsikerültebb produktumunknak; nekem ez a legkedvesebb mind közül.

– A hatvanas évek első felében megszokott, általános gyakorlat volt külföldi (főleg angol, amerikai) számokat énekelni. Ma már ez nem divat. Hogy fogadták azt a vállalkozásodat, hogy a világhírű angol csapat, a Dire Straits egyik számát elénekeled magyarul?

– Ez most tényleg kivételes esetnek számít... Mert, ahogy az minálunk lenni szokott, átestünk a ló túlsó oldalára e téren is. Valamikor csak külföldi számokat játszottunk, most meg szinte szentségtörésnek számít, ha valaki hozzá mer nyúlni egy más ország-beli dalhoz. Sokszor volt már olyan kielégítetlen vágyam, hogy egy-egy dalt, amit más énekel és nekem nagyon tetszik, én is előadjam... Hiszen nem csak dalszerző, de előadó is vagyok. Ennél a Dire Straits számnál aztán úgy döntöttem, hogy nincs ellenérv: testvérem, Dusán magyar szövege olyan gyönyörű, annyira emberi és tényleges életünkből eredő, hogy megengedem magamnak ezt a élvezetet és műsorra tűzöm. Amikor elkészült a felvétel és leültünk visszahallgatni, teljesen megnyugodtam a dal jövőjét illetőleg. És valóban, nagyon sok embernek tetszik.

– Szép, lassú dalnak ritkán van ilyen zajos sikere. Ma este is ováció fogadta a „Szép holnapot". Mondd Zorán, elküldtétek már ezt a lemezt a Dire Straits zenekarnak?

– Már többször megfordult a fejünkben ez az ötlet, de meg nem került sor rá...

– ...pedig óriási meglepetés lenne nekik, azt hiszem. Vagy esetleg megtetszik a lemezről egy-két szám az angoloknak és cserébe a „Szép holnapért", eljátsszák... De térjünk vissza hozzád: milyen terveid vannak a közeljövőre?

– Egyelőre ez a lemezt szeretném kifuttatni. Eddig is úgy volt, hogy amikor megjelent egy-egy lemezem, akkor elindultam a dalokkal, s bejártam az országot. Most néhány korábbi nóta mellett az új lemezről nyolc számot tettem be a műsoromba. Gyakorlatilag azért is érzem, hogy ez a legjobban sikerült album, mert az előzőekről nem tudtunk ennyi dalt élőben megvalósítani. Most tehát nyolc újdonsággal állok elő minden különösebb gond nélkül – hiszen nem kell áthangszerelni vagy megváltoztatni semmit sem az előadás kedvéért. Ez egy exkluzív turné, ami komoly zenekarral, nagy világítási apparátussal és vendégsztárokkal kerül lebonyolításra. Nagy örömömre, sikerült Koncz Zsuzsát rávennem, hogy lépjen fel vendégként a műsoromban és Presser Gábor is beszáll a játékba alkalmanként. A megvalósítási költségek miatt ez egy drága műsor. Magyarországon pillanatnyilag 24 helyen lehet eladni. Viszont ennél jóval több helyre szeretném elvinni ezeket a dalokat. Így, amikor a turné lezárul, elindulok a műsor szerényebb kivitelű variációjával. Ez megfizethető kis kultúrházak, kis klubok által is. A koncertkörút kitölti az időmet december elejéig. Utána szünetet tartunk. Ilyenkor szoktam minden egyébbel foglalkozni, amire az utazással töltött hónapok alatt nem jut idő. olvasok, elmegyek egy-két színdarabot megnézni és van egy majdnem négyéves kislányom, Szandra, akivel szeretnék minél többet foglalkozni. De van még egy sok időt igénylő elfoglaltságom: én vagyok saját magam menedzsere, propagandafőnöke, én intézem az összes ügyeimet. A lemezgyár, amelyik pl. az én lemezeimet is kiadja, csak azoknak ad propagandaköltséget, akiknek nagyon nagy példányszámban adja ki a lemezeit. Ez a legújabb üzletpolitika. Mi – ideérem pl. Koncz Zsuzsát, Bródyt, Pressert és magamat is – a műfaj intellektuális vonalához tartozunk és sajnos nem tudunk félmilliós példányszámokat felmutatni. Tehát ezért aztán minden járulékos tennivaló és kiadás nyakunkba szakad. Úgyhogy nagyon sok mindent kell csinálnunk ahhoz, hogy az éppen aktuális lemez tartsa magát a köztudatban, hogy fogyjon az üzletekből – mert végül is a sikerünk igazi mércéje az eladott lemezek száma.

– Rengeteget lehet olvasni mostanában arról, hogy a magyar popzene nagy válságban (kátyúban, gödörben, zsákutcában, cukorkásüzletben, kukában, lakodalomban stb.) van. te hogy látod ezt a kérdést?

– Személy szerint én nem érzem magam válságban (kátyúban, gödörben stb., stb.). Idei koncertturném tizedik állomása a Magyar Nemzeti Bank. Eddig mind a tíz teltházas, sikeres buli volt. Nincs okom panaszra. a tömegkommunikációs tamtamverés az általános minőségromlásnak szól, ami azt jelenti, hogy a színvonal, sajnos, a műfaj egészét nézve annyiban romlott, amennyiben hígult az utóbbi években elburjánozott igénytelenebb zenei irányzatok előretörésével. Ez összefügg az egész magyar társadalom állapotával. Egyfajta elfordulás történik a kultúrától a gazdaság és a pénz irányába.

Egyszerűen arról van szó, hogy mindenki hajt, mindenki minél több pénzt akar keresni. És agyonhajtott, kimerült állapotban kinek van kedve figyelmet igénylő dolgokat hallgatni? Nem nekünk fújdogálnak a szelek manapság. Az értelmiségi közönségréteg egy része lemorzsolódik, mert elmegy zöldségesnek vagy taxisofőrnek és nem marad ideje, energiája lemezt hallgatni, koncertre járni. A mi műfajunkhoz idő, kedv és ráérés szükséges. És ennek szűkében vagyunk. Én most azért nem panaszkodom, mert még van egy nem túl nagy létszámú réteg, amely elég ahhoz, hogy megtöltsön egy színháztermet, vagy a Kongresszusi Központot Koncz Zsuzsa, Bródy vagy az én műsoromra; vagy megvegyen egy bizonyos számú lemezt, amivel még fönn tudjuk tartani magunkat. De lehet, hogy a holnap nem lesz szép. A mai igazi zeneélvező és lemezvásárló közönség: a tinédzserek. Akik nem elgondolkodtató szövegek és a csendesebb vagy igényesebb zenék iránt érdeklődnek, hanem a könnyen emészthető, minél egyszerűbb, „eldobható" produkciókat részesítik előnyben. Ezért fordulnak a zenészek közül is sokan a leegyszerűsített, slágeripari zenék felé, ezért a hígulás, a fajsúlycsökkenés, az eligénytelenedés. Nem tudom, hogyan lehet ezt a folyamatot megállítani vagy netán visszafordítani.

Nyomtatóbarát változat