Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Független Délvidék
1993

Zorán dalok új köntösben

Hat kitűnő zenésztárssal érkezik bajai koncertjére Zorán: Schöck Ottó (aki tagja volt a legendás hírű Metró együttesnek is) és Papp Gyula szólaltatják meg a billentyűs hangszereket (zongora, Hammond-orgona), Zorán és a fiatal Sipeki Zoltán gitározik, a dzsesszista Dandó Péter basszusgitáron játszik, Csurgay Attila dobol, Horváth Kornél pedig a különféle ütőhangszereket veszi majd „kezelésbe".

A mostani koncert különlegességét az adja, hogy a zenészek akusztikus hangszereken játszanak, tehát a már jól ismert Zorán-dalok új „köntösben", új hangzással, átdolgozva szólalnak meg.

Valamikor a hatvanas évek elején, a tomboló beat korszak kezdetén, Zorán akkori együttese, a Metró volt az egyik leghangosabb zenekar – még a basszus hangszerük is egy különleges megjelenésű, elektromos nagybőgő volt, és természetesen Zorán is elektromos szólógitáron játszott. Most pedig ő az első hazai sztár, aki „unplugged„ koncertkörútra indult. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Zorántól sohasem álltak távol sem a dallamos szerzemények – gondoljunk csak az első magyar beat nagylemezen hallható „Gyémánt és arany" c. Schöck Ottó-szerzeményre, vagy fesztiváldalaira –, sem pedig az akusztikus hangzás. Szóló korszaka első nagylemezének (1977) nyitódalában szinte megtiszteli az elkövetkező időszak programját, felnőtt kori ars poeticáját:

Ebben a dalban van négy akkord,

Ebben a dalban van egy (két) gitár,

Ebben a dalban van egy pár barát,

És egy kicsit benne vagyok én.


És benne van még valami, ami nagyon fontos a számára, hogy „szeretem azt, ami azt jelenti, amiről szól."

Hozzátehetjük mindjárt, hogy Zorán mind a mai napig hű maradt elképzeléseihez, és dalai újabb meg újabb generációkat hódítanak meg! Titka nagyon egyszerű: igényes könnyűzenét játszik, pontosan megfogalmazott, igényes szövegeket énekel. A mostani koncert anyaga hamarosan kazettán, CD-n és videokazettáján is megjelenik (lásd lemezajánlatunkat). Ugyancsak a közeljövőben jelenik meg róla egy könyv Koncz István tollából, amelynek címe: „Az elmúlt harminc év..."

Érdemes még megjegyezni azt is, hogy Zorán koncertturnéja nem valósulhatott volna meg ilyen formában, és a „kiadvány-csomag" nem jelenhetne meg, ha nincsenek szponzorok, akik hajlandók áldozni erre a műfajra.

Ez alkalommal az Aral Hungária, a Westel és a Volkswagen Porsche (Bajai képviselője Schmidt Mátyás) nyúlt a zsebébe, hogy méltó módon ünnepelhesse meg Zorán harmincéves előadói pályafutását.

-S.A.-

Nyomtatóbarát változat