Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Népszava Online
2011. október 8. szombat

Zoránék balladája

Hirtelenjében nem tudnék mondani hasonlóan szép dalt, mint amelyikkel Zorán új lemeze indul.

Az a címe, hogy Ballada a mamákról, és tényleg a mamákról szól, de persze úgy, hogy a mamáról, arról az egyről, akire a szépséges dal hallgatója gondol, miközben Zorán hangja szól. A szöveget Dusán írta, Zorán testvére, ez a dal az ő közös emlékük, ahogy közös emlékükből született korábban a szüleik alakját megidéző Apám hitte, vagy a Volt egy tánc, és az a szép ezekben a nagyon személyes dalokban, hogy úgy tudnak szólni a saját gyerekkorukból felsejlő szeretett alakokról, a mamáról és a papáról, hogy hirtelen felölelik hallgatóságuk emlékeit is, és már valamennyien a mi saját szeretteinkre gondolunk.

Olyan lebbenő, olyan csipkefinom a bánat ebben a mama-dalban, gyönyörű, poétikus a soha nem lanyhuló, de már soha be nem teljesedő vágy arra a régen élvezett szeretetre. A két Sztevanovity-fivér mellett most is Presser Gábor áll, ő írta a zenét az áttetszően megindító szöveghez, ők hárman mondják együtt azt az egyetlen mondatot, amibe mindannyian megpróbálunk belekapaszkodni: „A mamák nem mennek el, nem mennek el.” És velük megpróbáljuk mondani a fiainknak is, már most, előre, vigaszul, hogy a mamák nem mennek el.

Zorán új lemezének a címe Körtánc, s mindjárt utána a délszláv megfelelője, a Kóló is. A tíz új dal közül a legtüzesebb éppen a címadó, ebben Presser ámulatba eljtő délszláv ritmus- és dallamvilágot teremt, vadul életerőset: „Amikor a banda ezt a kólót játssza/Mosolyog az isten, közénk áll egy táncra.” És egy másik meglepetés, Jávori Fegya is írt egy dalt Zoránnak: az Esküvő melankolikus szláv dallama ugyancsak szokatlan szín, akárcsak a dübörgő délszláv ritmus. Zorán úgy mondta, egy kis odafordulás e két dal a gyökerekhez.

És így lesz gyönyörűség a sokszínű zene, Presser, Dusán, Zorán új közös teremtményei, amelyeket azért jó hallgatni, mert mindig újabb titkait tárja elénk ennek a szívet melegítő, vigasztaló dalnak, amit ők tudnak együtt.

Bársony Éva

Nyomtatóbarát változat