Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Vasárnapi Hírek
1993. október 31. vasárnap

Három iksz Zoránnal

A lányok egyszer sikongattak, máskor meg sírtak (már akkor sem értettem őket), a hangfalakból slágerzene áradt, miközben igyekeztünk a blúzuk mögé kukucskálni. A beugró és az itóka olcsó volt, szóval igazán pazar hely volt a Metró-klub, de azt senki sem gondolhatta még, hogy, ott fenn a színpadon az a jó svádájú fiú évtizedek múltán is közel férkőzhet majd a szívünkhöz. No persze most másért szeretjük, mint akkor.

Zorán nagy szerencséje tulajdonképpen az volt, hogy fölbomlott a Metró együttes, s Dusán lírai, már-már filozofikus dalszövegei és Presser romantikus zenéje folytán megszületett az intellektuális rock, amelynek más vonulatát Cseh Tamás, Koncz Zsuzsa, Bródy János neve fémjelzi. Tipikusan közép-európai műfaj ez, s nemcsak azért mert „a magyar nyelvet rajtuk kívül nem érti senki", hanem azért is, mert a legkörültekintőbb fordítás ellenére sem kapisgálnák a ködös Albionban, hogy miről is szól például az Apám hitte című dal, de Lengyelországban használati útmutató nélkül is pontosan értik.

Az már nem a szerencse számlájára írható, hogy Zorán kezdte nagyon komolyan venni a dolgát, s így tesz ma is – ahogyan a VH-nak elmondta – soha nem engedi meg magának azt a luxust, hogy ne a maximumot nyújtsa. Ennek köszönhető, hogy harmincéves szakmai fennállását e napokban koncertsorozattal ünnepelheti, amelyre november 20-án a Budapest Sportcsarnokban teszi fel a koronát – s noha ez nem a reklám helye – az Aral, a Volkswagen és a Westel támogatásával, miután e dalok olyan közönségrétegnek szólnak, amely nem tudná eltartani szeretett műfaját. Az elmúlt harminc év CD-n, kazettán, könyv alakban is visszaköszön majd, s az utóbbi szerzői között – még egy érdekesség – ott találhatjuk Zalatnay Saroltát is.

-kövess-

Nyomtatóbarát változat