Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Tévé Magazin
1993. november 20. szombat

Szép tegnap

Villamosmérnöknek készült, de lehetett volna profi focista is. Csakhogy közbejöttek a hatvanas évek...

„A hatvanas évek elejének korhangulata önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy gitárhoz jussak – bármi áron."

Az igaz, hogy nyolcéves korában már tanult zongorázni, de egyáltalán nem készült zenei pályára. Ha csak tehette, naphosszat a grundon rúgta a port a többiekkel, és arról ábrándozott, hogy mint a papából, egyszer belőle is válogatott kapus lesz.

Belgrádban született, diplomatacsaládban, így került két év Prága után Budapestre. „Szüleim a mai napig nem beszélnek tökéletesen magyarul. Ők később kezdték." Zoránnak is három-négy évre volt szüksége ahhoz, hogy ne csúfolják nap mint nap amiatt, hogy rosszul mond valamit.

A szüleivel természetesen szerbül beszél ma is. Zorán megőrizte az anyanyelvét. Amúgy is nagyon kötődik a családjához, amit a mama tart össze. Igazi tradicionális nagy család volt az övék, anyai nagymamája is velük lakott. Zorán sokáig otthon élt, s amikor végül elköltözött, maga helyett otthon hagyta a kutyáját. Testvérével, Dusánnal jól kijöttek egymással.

„Sok dolgot csináltunk együtt, bennem úgy él, hogy jó testvérek voltunk."

Szerettek modellezni. Rajzok alapján repülőgépeket építettek. Farostlemezből lombfűrésszel vágták ki a vázat, és pauszpapírral borították be azt. Ha eldobták, még repült is. Ezek után az ember azt várná, hogy Zorán pilótának készült, de nem.

Később az elektronika felé kalandoztak: Villanymotort tekercseltek, és működő villanyvonatot építettek vele. De Zorán mozdonyvezető sem akart lenni.

Az ötvenhatos harcok idején szomszédjuk biztonságosabbnak tűnő lakásában, a takaró alá bújva olvasott először Vernét. Talán ennek, vagy talán az azóta is meglévő sci-fi vonzalmának köszönhetően villamosmérnöknek készült és a műszaki egyetemre felvételizett. A zene csak hobbiként foglalkoztatta, de hiába a gyerekkori zongoraleckék, Zorán billentyűs sem lett.

Gitárt akart. Első hangszere egyszerű „szegedi ládagyári gitár volt„, legalábbis akkor így nevezték. Első erősítőiket még maguk gyártották, a hangszerekre pedig a szülők, a rokonság segítette összeszedni a pénzt. A mama, a papa ma is nagyon büszke fiaira, „a mi sikereink az ő sikereik is egyben". Ha csak tehetik, elmennek a koncertekre, hallgatják őket a rádióban, nézik a tévében.

Az első gitár már rég nincs meg, kellett az ára egy újra. „Tizennyolc évesen nem gondolt arra az ember, hogy elteszi ezt a gitárt, mert a mostani harmincéves jubileumi koncertre milyen jól jön majd."

Hegedűs Noémi

Nyomtatóbarát változat