Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Telemagazin
1993. november 27. szombat

Harminc éve a pályán

Micsoda időket éltünk, amikor iskolai osztályok, munkahelyi közösségek szakadtak frakciókra, mert voltak az Illés pártiak, meg az Omega hívők és aki ebben nem vett részt, az volt a Metró rajongó. Ez utóbbi tábor is nagyon népes, nagyon lelkes és egészen megszállott tömegnek bizonyult.

– Velem öregedett egy generáció. Azok, akik hajdan ott voltak a klubunkban, a koncertjeinken. Őket ma is látom a közönség soraiban. Úgy érzem, amit ma csinálok nem meghatározható korosztályt vonz. Hogy ki fogékony erre a fajta zenére, az sokkal inkább lelkialkat kérdése. A legjobb bulik valójában mindig főiskolás, egyetemista közönség előtt zajlanak – meséli Zorán, aki meghatározó és korszakot alakító egyénisége a magyar zenei életnek. Annak a zenei életnek, amely még nem is olyan régen sokkal több volt, mint szórakoztató időtöltést kínáló valami. A magyar fiatalok számára hajdan Zorán is egyike volt azoknak a bálványoknak, akik világszemléletet, érdeklődési kört, öltözködési és viselkedési formákat alakítottak.

– Az egykori bálványok – anno maguk is csak annyival jártak rajongóik előtt, hogy időben, tehetséggel éreztek rá a kor szellemére, és a még megfogalmazatlan igényekre –, akik elég elszántak, kitartóak és persze tehetségesek voltak, ma is tekintélyes szereplői a zenei életnek.

– Rengeteget tanultam az elmúlt pályán töltött harminc év alatt. A legfontosabb persze az, hogy ma már tisztában vagyok a hiányosságaimmal. Bátrak és naivak voltunk az indulásnál. Aki talpon maradt az kellett, hogy tudatosan és folyamatosan képezze magát. Megtanultam többé kevésbé gitározni és a hangképzésre ma is fordítok időt és energiát. Ez utóbbi területen a legtöbbet Sík Olgának köszönhetek – állítja a már sikeres szóló karriert magáénak mondó egykori Metró-s.

A mozgalmas évtizedeket összegző koncertek máris óriási visszhangot keltettek. Öt estén át a pesti Vigadóban szinte családias kis körben naponta 210 néző előtt igazi unplugged koncerteket adott Zorán, aki különös élvezettel beszél az ilyen hangulatos estékről. Olyannyira, hogy a nagy évfordulós sportcsarnokbeli bulit is ebben a szellemben rendezték meg. Csupa akusztikus hangszer, csupa meghittség és mindezt sok ezer jelenlévő élvezhette végig. Persze egészen más az atmoszférája annak, amikor tizenötezer ember énekel együtt!

A régi társak közül Schöck Ottó és Frenreisz Károly harminc év után is vele muzsikáltak és bebizonyították, hogy ők is profi zenészekké értek. A testvér, Dusán mindvégig szövegírója volt Zorán dalainak és ma is elsőszámú partnere a munkában. Ugyanígy a második, a szóló korszak meghatározó társa Presser Gábor is jelen volt és jelen van Zorán életében. A Polygram céggel kötött szerződése értelmében a most megjelenő Unplugged lemez után még két albumot kell produkálniuk. Addig sem maradnak le semmiről a televízió nézők, ha nem mentek volna el a koncertek valamelyikére, november 28-án este a TV 2 jóvoltából ők is élvezhetik Zorán műsorát.

Nagy Ágnes

Nyomtatóbarát változat