Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Új Dunántúli Napló
1993. december 24. péntek

Az ember békességre született

Zorán karácsonya

Kinek mit jelent a karácsony? Erre a kérdésre kerestük a választ. Három ismert énekes-zenész vall elmúlt idők karácsonyáról, az ünnep jelentőségéről, ősi titkok mai üzenetéről.

– Rendkívül fontos számomra a karácsony – mondta Sztevanovity Zorán. – Én ugyanis hiszek abban: az ember úgy született, hogy a rítusok, a rituálék megtartották maguk jelentőségét, mert ezek nélkül szürkévé válna az életünk. Bármennyire is külsőségesek vagy külsőségesnek tűnnek, az ember érzi, valamilyen gesztusra szüksége van, hogy a környezete észrevegye: ki kit szeret, ki kinek fontos, kinek számít az, hogy őt szeretik. Már csak azért is szükség van az ünnepekre, hogy legalább néha kötelezve legyünk arra – ha másként nem, legalább ekkor – hogy érzelmeinket kifejezzük. Ha sokszor ezek a kötelezettségek amolyan pluszfeladatként is indulnak, az adott pillanatban mégiscsak valós érzelmekké változnak.

Azt kívánom magunknak, hogy próbáljunk valami módon felülkerekedni az emberi gyűlölködéseken, acsarkodásokon, pitiáner tyúkpereken. Az emberek ugyanis gyakran elfelejtik, hogy emberek. Ebből kellene már kilépni. Tudom, hogy ehhez idő kell, hiszen – ahogy mondani szokták – a forradalom sokszor megeszi a saját gyermekeit. Mi végül is egy ilyen forradalmi időszakban élünk; akármilyen csendesnek, vagy bársonyosnak is nevezik. Egy tény: hál Istennek vértelen volt az átmenet, s remélem, hogy így is marad. De a humanizmus mint örök és mindig győzedelmeskedő eszme, nagyon hiányzik nekem...

P.É.

Nyomtatóbarát változat