Nyomtatás

Kurír
1994. április 1. péntek

Megpengeti világot

Zorán megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét. Megérdemelte az elismerést, azonban – az öröm ellenére – vegyes érzelmekkel fogadta a kitüntetést.

– Nagy megtiszteltetés – mondja Zorán –, hogy Göncz Árpád köztársasági elnöktől vehettem át a kitüntetést, amely nyilván az elmúlt harminc év zenei és közéleti munkájának elismerése. Jelentős állomás ez a pályámon, de az utóbbi hetek történései elbizonytalanítottak. Annyi szomorú dolog történt a kultúrpolitikában, a sajtóban és az elektronikus médiában, hogy megkeseredett a szám íze. És ez még akkor is így van, ha én magam mindig arra törekedtem, s a szerzők is, hogy az általam énekelt dalok soha ne váljanak pártok, politikai erők propagandaeszközeivé. Sem egyik, sem másik oldalon. Sem most, sem a jövőben.

– Hogyan dolgozta fel ambivalens érzéseit?

– A megtisztelő kitüntetést átvettem, de a zakóm hajtókáján a ceremónia alatt is a sajtószabadság kék szalagját viseltem. Ugyanis nem vagyok híve annak, hogy a politika befolyást akarjon gyakorolni a kultúrára. A Beatles tagjai is hosszas vívódás után fogadták el, hogy a királynő kitüntesse őket. Meg is sértődött számos korábbi jutalmazott, s visszaküldték a kitüntetést. Igaz, ezt tette Lennon is, amikor nem értett egyet kormánya politikájával. Remélem, én nem kerülök hasonló helyzetbe. És ez persze nem változtat azon, nagyon örülök, hogy a középkeresztet megkaphattam.

– Milyen tervei vannak az idei esztendőre?

– Többféle is akad. Lemezem nem készül az idén, de néhány fellépés még vár rám. Elsőként április 22-én, a gyűlölet ellen énekelek néhány dalt a Budapest Sportcsarnokban, s nagy öröm, hogy április 4-én a Duna TV leadja az egész tavalyi jubileumi unplugged-koncertet.

G.Zs.