Nyomtatás

Bajai Honpolgár
1994. április

Dusán Zoránról

Az elmúlt 30 év dalainak összefoglalása, áttekintése és újra feldolgozása jegyében 1993 ősze egyértelműen Zoráné volt a honi könnyűzenében. A magyar művészeti életben ritkán tapasztalható profi módon szerveződött meg ez a jubileumi rendezvénysorozat, amelynek főbb állomásai a következők voltak: lemezfelvételt is szolgáló koncertek a Pesti Vigadó intim hangulatú kamaratermében, majd teltházas országjáró turné (Bajára is eljött!) kitűnő stúdiózenészekkel és végül zárófellépés a Budapest Sportcsarnokban, ahol ugyancsak zsúfolásig megtelt a nézőtér. Eközben elkészült a műsoros kazetta, a CD (két verzióban: egy szimpla-válogatás és egy dupla, a teljes koncertanyaggal) és az ugyancsak hi-fi minőségű sztereo videokazetta.

A „Zorán-ajándékcsomag„ egy könyv megjelenésével lett teljes az elmúlt év végén. A kötetben Koncz István meséli el a történetet a gyermekkortól napjainkig. Az elmondottakat újságkivágások és levélmásolatok dokumentálják és természetesen nagyon sok fénykép a sajtóból és a családi fotóalbumból. Sok népszerű és közkedvelt Zorán-dal kottája és szövege is megtalálható a könyvben. Zalatnay Sarolta kérdéseire a művészvilág jeles személyiségei adnak őszinte és hiteles választ Zoránról. Közülük a leghitelesebb vélemény minden bizonnyal a „tesóé", Dusáné. Ő eképpen szól Zoránról:


„A grundon bevesz a csapatba.

Használhatom a közös biciklinket. Pedig erősebb nálam (szertornára jár). Később Simon, a gimnázium igazgatója példaként állítja elém. „És még zenél is!..." Aztán ugyanez a Simon engem ki akar rúgni, mert zenélek is. A kórházban meglátogat. A barátnőjét is hozza.

Zorán jó srác.

Anyák és lányok párás szemmel pislognak az Erkel nézőterén.

P. Erika, mohácsi óvónő lerajzolja. Zsabós ingben áll a Fehér Sziklán és azt kérdezi: „Mi Fáj?"

Zorán romantikus táncdalfesztivál-sztár.

Az ORI-ban Keszler igazgató, a tévében Bánki szerkesztő, a rádió, a sajtó, a film kultúrfelelősei mind szeretik, mert kulturált. A hosszúhajú fiatalok is szeretik, mert hosszúhajú.

Zorán tudatos sikercsináló.

A zenekari próbákon ő a Főnök. Pedig Bokány, Brunner, Frenreisz, Schöck és Fogarasi is igyekszik. A zenekar fel akar oszlani. De hol van még egy Zorán?

Zorán erőszakos, egocentrikus. Zorán vezéregyéniség.

A rádió 8-as stúdiójában olvassa a következő dal szövegét. Beleköt a második sorba. A kedvenc sorom (természetesen). Kéri, hogy magyarázzam el. Szöveget soha nem magyarázok. Írok egy másikat. Nem akarja. Bemegy a mikrofonhoz és elénekli. Mintha neki is ez lenne a kedvenc sora. Mintha ő találta volna ki.

Zorán a másságra fogékony, érzékeny értelmiségi.

Milyen ember? Nem tudom. Mert a testvérem. Sőt, a bátyám. Pedig jó lenne, ha tudnám, milyen. Könnyebben tudnék neki írni."

Összeállította: Schmidt Antal