Nyomtatás

Jászkun Krónika
1995. június 22. csütörtök

A cím önmagáért beszél

Zorán: Majd egyszer...

Zorán. A név ma már többet jelent a slágernél. Zorán neve maradandó, az elmúlt harminc év több generációja nőtt fel az ő dalain. Nemrégiben fejezte be legújabb, nyolcadik lemezének munkálatait.

– Majd egyszer, ez lett a címe, s azt hiszem, ez önmagáért beszél. Túl azon, hogy ez egy dal címe, kifejezi azt az állapotot, amiben most 1995-ben leledzünk. Mindegyikünk majd valami későbbi jóban bízik. Tíz dal került rá a lemezre, a szerzők a Presser-Dusán szerzőpáros mellett még Sipeki Zoltán, Pavel Danek, Závodi Gábor, s jómagam is írtam egy dalt.

– Tehát valamiféle hangulat vagy helyzetjelentés a legújabb lemezen? Koncept, azaz egytémájú lemezt készítettek?

– Nem, mert ezen a lemezen is van optimistább vagy éppen elmerengőbb hangvételű, illetve szövegű dal. A zenék sem koncept jellegűek, hiszen más-más hangulatot tükröznek. Presser Pici egyébként ragaszkodott a Tom-Tom stúdióhoz, ahol egy Bösendorfer zongora található. A zongora mellett az akusztikus gitár és a tangóharmonika hangzása jellemző a legtöbb dalra.

– Testvérétől, Dusántól megszokhattuk a versszintű dalszövegeket. Van, mikor vitájuk van a szöveg miatt vagy ön belejavít Dusán versszövegébe?

– A munkamódszer az, hogy Dusán megírja a szöveget, s a feléneklés alatt végig ott van nálam a stúdióban. Sokszor előfordult, hogy ő maga szólt, hogy nem, itt javítsunk, s akkor rugalmasan változtatunk egy szón vagy akár verssoron. Arra még nem volt precedens, hogy ez éles vitává fajult volna.

– „Az élet dolgai" című lemezének talán legismertebb dala a Szerelemnek múlnia kell, mely egy beérkezett művész halk bölcsessége. Folytatódik ez az új lemezen?

– A Szerelemnek múlnia kell egy kiragadott mondat. Ez a dal lényegében arról szól, hogy a fiatal nem lehet bölcs. Ahhoz, hogy igazán értsük, mennyit ér egy szerelem, el kell múlnia. Úgy érzem, Dusán erre a korongra is írt jó néhány sort, melyek ugyanígy megmaradnak. Az egyik ilyen a Hajózni kell című dal, melynek rövid lényege: még ha az elemek össze is fognak ellenünk, akkor is hajózni, menni kell.

– Mikor hallhatjuk élőben az új Zorán-szólólemezt?

– Az élő bemutatkozás a kampányturné idejére, őszre várható. Számításaink szerint ennyi idő kell, míg beérik egy új lemez.

– Tudja már, hogy hol lesz a fővárosi lemezbemutató?

– November 17-én a Budapest Sportcsarnokban. Ez már biztos, hiszen az ehhez szükséges támogatást az Aral Hungáriától, a Volkswagentől és a Westel 900-tól megkapom. Természetesen a koncerten az új dalok mellett jó néhány régi dal is elhangzik majd.

Zoltán János