Nyomtatás

Dunántúli Napló
1999. március 18. csütörtök

Aranylemez után Zorán turné

Március végén manapság egyedülálló, 26 nagy vidéki várost érintő országjárásra készül Zorán. A turné programjának gerincét az új sikerlemez, a csupa szerelmes dalból álló, Hozzám tartozol című album adja. Az előadássorozat csúcspontja ezúttal is a Budapest Sportcsarnok lesz április 24-én, de ezt megelőzően április 6-án Pécsett (5-én Szekszárdon, 7-én pedig Kaposvárott) lép fel a harminc éve népszerűségéből mit sem veszítő pop-sztár. A koncertsorozatról egy sajtóbeszélgetésen így nyilatkozott Zorán:

– Mennyire jellemző, hogy az úgynevezett válogatáslemezek ilyen sikeresek legyenek?

– Egy kicsit meglepett, hogy a közönség ilyen érdeklődéssel és szeretettel fogad egy olyan lemezt, amely már korábban megjelent dalokat tartalmaz. A CD novemberben jelent meg, decemberben már aranylemez lett, és hál’ istennek, még mindig nagyon sokan keresik. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által kiadott hivatalos eladási listán tizenegyedik hete az első három közötti helyen áll. Ha beleszámítjuk azt, hogy nem a legkönnyebben eladható műfajt képviselem, s hogy ezen a listán a külföldi világsztárok lemezei is szerepelnek, azt hiszem, megengedhetek magamnak egy kis büszkeséget.

– Milyen szempontok alapján válogattál a dalok közül?

– A legfőbb szempont az volt, hogy a dalok a férfi és a nő kapcsolatáról szóljanak, ami – hála Dusán mély életlátásának – azért egy kicsivel többet jelent, mint csak a szerelmet. Újra és újra rá kell jönnöm, milyen fantasztikus szövegeket írt és ír nekem a testvérem, hiszen ennyi év után újra meghallgatva döbbentem rá, hogy a dalok egy része olyan eseményekről és érzésekről szólt, amelyekben már annak idején, az első olvasáskor ráismerhettem a saját korábbi életemre, és vannak olyanok, melyek tartalma a megszületésük után, sok évvel később realizálódott, mint egy önmagát megvalósító jóslat. Ezért nyugodtan mondhatom, hogy ezek a dalok már mind rólam szólnak. A Kék asszonyt pedig, amely egy 1973-as LGT-nóta, régi vágyam volt, hogy elénekeljem. Ez az egyetlen, úgymond, új dal az albumon.

– Mi lesz a turné műsorán?

– Elsősorban a szerelmes dalok. Ezek között sok olyan is van – mint például éppen a CD címadó dala, a Hozzám tartozol –, amelyek valamikor elég ismertek voltak, de viszonylag ritkán játszottuk őket élőben. Ugyanakkor az elmaradhatatlan dalok sem maradnak el. A zenekar összetétele – s ezt örömmel mondom – nem változott, ezúttal is azzal a csapattal dolgozhatok, amellyel az évek során összekovácsolódtunk, és összesen már több, mint két koncertnyi dalt állítottunk színpadra. Ezzel együtt a próbák már megkezdődtek, mert egy új tagunk lesz, a virtuóz harmonikás, Orosz Zoltán személyében. Felkérésével az volt a célom, hogy ismét valamilyen zenei csemegével szolgáljak a közönség számára.

– Mi lesz a programod az év második felében?

– Szeretnék egy új stúdiólemezt felvenni, melynek dalait a szerzők már írják és elképzelésem szerint – remélem erre okunk is lesz – több derűt és optimizmust sugallhatunk, mint az előző lemez.

M.B.E.