Nyomtatás

Képes Újság
1990. május 13. vasárnap

„Kitártam létem ablakát”

„Uram, a dolgok rosszul állnak, nem jött be sok nagy remény..." – énekli Sztevanovity Zorán legutóbbi, 1987-ben megjelent nagylemezén testvére, Dusán szövegét. S e sorok ma is aktuálisak. Eddig hat nagylemeze jelent meg, és szinte mindegyik száma bizonyos mértékig politizál. Napjaink felgyorsult közéleti változásai miatt egyes szövegek újra időszerűek, mások túl lojálisak lettek, és vannak örök életűek. Ez utóbbiak az erkölcsről, a szerelemről szólnak. Most készíti új nagylemezét, és erről kértem tájékoztatást a népszerű művésztől, otthonában.

Zorán barátságos, tágas nappaliba vezetett, ahová a bútorok nagy részét ő tervezte és saját maga készítette. A falakat kétoldalt polcrendszer borítja, amit rengeteg könyv, lemezek, videokazetták, műszaki berendezések, lenyitható ajtók tesznek változatossá. A szoba első részében fonott étkezőgarnitúra áll a kandalló előtt, majd a boltív után egy bőr ülőgarnitúra szolgálja a kényelmet. Üde színfolt a sok élő és száraz virág.

– Igazán szép otthona van – kezdem a beszélgetést. Erre ő azt válaszolja, hogy igyekezett, de hát nem milliomos, és a lakása is tanácsi.

– Soha nem vállaltam el akármilyen munkát azért, hogy pénzhez jussak. Igyekeztem megőrizni egy stílust és egy színvonalat. Nem csapódtam semmilyen éppen divatos zenei áramlathoz – mondja.

– Készülő új lemeze kapcsolódik majd a politikához, a hazai változásokhoz?

– Nem. Elérkezett az az időszak, amikor a politizálás a profik, a pártok feladata lett. A művészetnek az a dolga, hogy általános, örök érvényű emberi dolgokról: jóról, rosszról, szerelemről mondjon véleményt. Ma már hatását vesztette az odamondogatás. Éppen ezért következő nagylemezem az emberek egymás közti kapcsolatairól fog szólni. Ez a téma kimeríthetetlen. Nagyon meg kell gondolni, milyen számokat énekeljek el, hiszen az emberek többsége manapság még azt is megfontolja, hogy húsra, kenyérre mennyi pénzt adjon ki, pedig azt a lemezzel ellentétben meg kell venni.

– Hogyan áll össze egy lemeze, sok szám közül válogatnak?

– Nem, egy nótára nem lehet szöveget írni. Amikor legalább a fél lemez zenei anyaga készen van, leülünk Dusánnal, és megbeszéljük, mi legyen az albumban. Az a lényeg, hogy hangulatában egységes legyen. A legutóbbi lemezem a gyermekeink jövője iránti aggodalmamról tanúskodik.

– Az éneklésen kívül egy éve már annak, hogy teljesen új szerepkörben is bemutatkozott a közönségnek. Péntekenként a Calypso rádió műsorvezetője. Ez napi öt és fél óra egyenes adást jelent, ami még a profiknak sem túl könnyű feladat. Hogyan lesz egy énekesből műsorvezető?

– B. Tóth László megkeresett, és felkért közreműködőnek. Tudtam, éreztem, hogy nagyon nagy fába vágom a fejszémet, hiszen a rádiózás, a műsorvezetés számomra új, nagyon nehéz szakma – mégis belevágtam. Eleinte lámpalázas voltam, egy hétig készültem az adásnapra, de mára már belejöttem.

– És ön mivel tölti szabadidejét akkor, ha éppen nem barkácsol?

– Nagyon szeretem a komputerezést. Szinte szenvedélyemmé vált. Kislányom, Szandra, aki most lesz hat éves, gyakran beül hozzám, amikor zenét szerzek, és kéri, hogy neki is engedjem meg. Ráhagyom, bár tudom, egyáltalán nem biztos, hogy később követni fog engem a zenei pályán. Most még nem énekel tisztán, de ezt még kinőheti. Majd meglátjuk pár év múlva mihez lesz kedve és tehetsége. Általában a feleségem, Éva foglalkozik többet a gyerekkel, de igyekszem én is bekapcsolódni a nevelésbe csakúgy, mint a házimunkába.

Megcsörren az asztalon álló piros telefonkészülék. Zoránt keresték egy koncert miatt. Elbúcsúztam.

S addig is, míg megjelenik legújabb nagylemeze, idézzünk fel legutolsó albumáról egy mindannyiunk számára kívánatos dalt, Marc Knopfler szerzeményét, Dusán szövegével: „Szép holnap, talán már nem szökik tovább, kitártam létem ablakát, szeretném hinni azt, hogy rád szép holnap vár..."

Tóth Mariann