Nyomtatás

Népszabadság
2001. szeptember

Közkinccsé tett magántörténelem

Így alakult címmel jelent meg Zorán új lemeze. Az első benyomások alapján úgy tűnik, az album dinamikus, tempós dalok gyűjteménye, de nem hiányoznak a Zoránra jellemző balladisztikus, merengő hangulatok sem.

Valamennyi dal Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye, s ez egységessé teszi a korongot. Presser zenéje ezúttal is invenciózus, gazdagon hangszerelt, amelyben helyet kapnak olyan, rocklemezeken ritkán használt instrumentumok is, mint a hegedű vagy a mandolin. Hogy milyen izgalmas az album zenei szövete, mi sem bizonyítja jobban, hogy mindezek mellé elfért a gitár, az orgona, a tangóharmonika, a trombita és számos ütőhangszer. Presser dalszerző „formáját bizonyítja„, hogy két elkészült szerzeményt utólag le is hagytak a végső válogatás során. Zorán erről így vélekedik: ”azért is csak Pici az album zeneszerzője, mert a dalok szinte így szaladtak ki a keze alól. Egyébként nem tekinthető végleges tendenciának, hogy a lemezen csak Presser-Dusán-dalok hallhatók, nyitott vagyok más szerzők dalaira is."

A szövegekre is érdemes külön bekezdést nyitni. Dusán ezúttal is költészetet művelt a dalszövegírásból. Képei és rímei bravúrosak. Egyszerre ironikusak, távolságtartók, felülemelkedők és légiesek. Tökéletesen érzékeli a társadalom bajait, a magánélet és az emlékek védelmének szükségességét.

„Nekem időnként úgy tűnik, Dusán filmek forgatókönyveit vázolja fel. Még ma is, ennyi év után is úgy fogalmaz, mintha az én fejemmel gondolkodna. A bírálat épp annyira bírálat, amennyire kell, az emlékezés is épp annyira személyes, amennyire egy generáció érzése lehet." – fűzi hozzá Zorán.

Önmagában az Így alakult cím is ironikus. Összegez, mérlegel, üzen. Egy baráti társaság, egy, a magyar könnyűzenei életben kirívóan tartós műhelymunka gesztusa.

Az album tehát minden olyan erényt megőrzött, amely ma szinte csak Zorán lemezeinek sajátja. Zorán hangja olyan, mint a bor. Minél jobban múlnak az évek, annál érleltebb, zamatosabb, kifejezőbb. Hiteles személyisége a XXI. századi Magyarországnak is.

Zorán egész októberben turnézik, s az előadássorozatra az új lemez néhány dalát is magával viszi – a régi slágerek mellett. Tavasszal aztán a turné folytatódik, kiemelkedő állomása lesz a május 6-7-ei Erkel Színházban rendezendő duplakoncert. (Ez már jubileumi év lesz, hiszen Zorán első szólólemeze 1977-ben jelent meg, 2002-ben pedig ez éppen huszonöt év.) Ünnep lesz, a ritka percek selyemszalagjával.

Friss hír, hogy újra indul a Metró klub. Egyelőre úgy fest, nem a Metró zenekarral, de Zorán már soha nem mondja azt, hogy soha. mindenesetre nem valószínű, hogy valaha még összeáll a beatkorszak meghatározó zenekara. Az Illés-Metró-Omega szuperkoncert méltó lezárása volt az együttes pályafutásának. Igazi meglepetést még Zorán szólópályája ígér. Tessék csak meghallgatni az új lemezt. A közönség szeretete alapján meg merem jósolni: nem véletlen, hogy így alakult.

Gréczy Zsolt