Nyomtatás

Kurír
1998. április

Kurír Kávéház

Slágertémák

Mondhatnánk, hogy a kávéházazás mint műfaj kihalt. Pedig eme időtöltésnek valójában nem is a kávéház a lényege, hanem a csevej, ezúttal az Átrium Hyatt-ben. Az országgyűlési választások első fordulója előtt egy héttel Zorán-koncert lesz a Budapesti Sportcsarnokban. A két történetnek abszolút nincs köze egymáshoz, de a két esemény közelsége is oka, hogy a kávéházban a népszerű énekessel beszélgettünk.

– Megindult a választási kampány. Milyen hangulatú korteskedésre számít?

– Talán igazuk lesz azoknak, akik szerint nem lesz túl vad az előttünk álló két hónap. Azt hiszem, rájöttek a pártvezérek, hogy a durva retorika visszaüt, s ha esetleg nem is gondolták komolyan, amit mondtak, csak ártott a népszerűségüknek. Ma már az is látható, hogy a szélsőséges erők a centrumba igyekeznek, legalábbis így állítják be magukat. Az ellenzék nyilván a kormány hibáit ostorozza majd, míg a koalíció a folyamatossággal és a stabilitással érvel. A baj csak annyi, hogy ezúttal sem programokat ütköztetnek, tele lesz a sajtó a pártok olykor megalapozatlan ígéreteivel.

– Bonyolítja a helyzetet, hogy az MSZP és az SZDSZ egyik vitából mászik át a másikba...

– Négy éve ölik egymást, a mostani konfliktusokban tehát nincs semmi meglepő. Megjegyzem, ez még mindig jobb, mintha a kisebbik koalíciós partner folyamatosan végigbólogatta volna a ciklus idejét. Így legalább vitában dőlnek el a dolgok.

– A kormánypártok számára adu lehet májusban, hogy a gazdaság mutatói kétségkívül javulást jeleznek. A Nemzetközi Valutaalapnak például minden adósságunkat visszafizettük.

– Laikusként úgy gondolom, ez elsősorban erkölcsi győzelem. fontos pillanat, amely növeli az ország hitelképességét. A befektetők is talán nagyobb bizalommal lesznek Magyarország iránt. Azt persze én is tudom, hogy a polgárok számára ettől még nem érkezett el a jólét.

– Kuncze Gábor tízmilliárdot kért a rendőrség, két és fél milliárdot a határőrség számára, hogy reális eséllyel vegyék fel a versenyt a bűnözőkkel szemben. Horn Gyula és Medgyessy Péter ellenben kijelentette, nem adnak egy fillért sem. Ön adna?

– Vagy ennek, vagy a következő kormánynak adnia kell. Az ellenzék helyében drukkolnék, hogy még a mostani miniszterelnök adjon... Emlékszem, amikor a kádári időkben megkérdezték tőlünk: „Azt akarjátok, ami kinn van? Bűnözést, kábítószert? Mi meg persze azt akartuk, igaz, idealistaként azt hittük, a negatívumok odaát maradnak. Sajnos, nem így történt. Olvastam, hogy New Yorkban csökkent a bűnözés. Nyilván nem üres zsebbel érték el az eredményt. Sok pénzre lesz szükség, mert arra hiába várunk, hogy a polgárok egyszer maguktól megjavulnak, ha több lesz a fizetésük.

– Hogy valami jó dologról is beszéljünk, talán nem lesz háború Irak és az Egyesült Államok vezette erők között. Ez már csak azért s fontos, mert magyar orvoscsoport is utazna a térségbe...

– Mások bőrére az ember nem mondhatja nyugodt szívvel, hogy menjünk és harcoljunk. Itt azonban önkéntesekről van szó, s nem fegyveres részvételről. Úgy látom, eben a konfliktusban illik jelen lennünk, ráadásul biztos vagyok abban, hogy fontos okból éleződött ki a helyzet. Tudomásul kell vennünk, a NATO-tagsággal azt is vállaltuk, hogy a nem túl kellemes feladatokból is kivesszük a részünket. Nem véletlen, hogy a csehek és a lengyelek is gyorsan vállalták a maguk feladatát. Alapvetően nem örülök persze, hogy magyarok is ott lesznek, ha háború tör ki, de ez a jelenlét még a tűréshatáron belül van.

– Váltsunk néhány szót a személyes tervekről. Mi lesz a május koncerten?

– Május 2-án lépünk fel a BS-ben, de március 30-tól egy országos turnét is indítunk, ennek záróállomása lesz a budapesti előadás. Az 1997 című, tavalyi album adja a koncert gerincét, de a régi slágerek sem hiányoznak majd. A sorozaton az állandó társaim alkotják a zenekart, de lesznek vendégek is. A BS-ben természetesen együtt játszik velünk Presser Gábor. Készülünk jó néhány zenei csemegével, remélem, a közönség ezúttal is megtölti a széksorokat.

Gréczy Zsolt