Nyomtatás

Békés Megyei Nap
1998. április 10. péntek

Zorán üres székek nélkül

Zorán, aki a honi könnyűzene eredeti tőkefelhalmozásának egyik legismertebb képviselője, harminc év múltán is a legaktívabb zenészek és a legszorgalmasabb koncertezőnek számít. Ezt bizonyítja szerda esti gyulai fellépése, hiszen rövid idő alatt már negyedszer látogatott el a fürdővárosba, miközben – ennyi kulturális sokszínűség lehet egyetlen megyén belül is – nemrégiben érdeklődés hiányában Orosházán maradt el koncertje. Ez nem feltétlenül az előadót minősíti.

Az elmúlt 30 évet összefoglaló dupla koncertalbum után nem sokkal következett a Majd egyszer... (1995) és most az elmúlt év karácsonyára az egyszerűen csak évszámmal jelzett 1997. E két lemez között pedig családi tragédia, ami szigorúan magánügy. Ám a művészi fejlődést, az új utak keresését olykor a legfájdalmasabb történések is előrevihetik. Erre bizonyság az a tavalyi koncertturné, amelynek újszerűsége abban állt, hogy a régről ismert számokat újrahangszerelték, s a megszokottnál jóval keményebben szólaltatták meg – kedvező fogadtatással. Elég csak az Élet dolgaira vagy az Egy szót sem szólja gondolni.

A szerda esti koncert középpontjában a legújabb, átlagosan jó színvonalú album szerepelt. Talán kicsivel több új szám is elhangzott, mint amennyit az 1997. című lemezt kevésbé ismerő, nagyszámú közönség igazából elbírt volna. Ez egyben régi dilemmája minden koncertre járónak is. Megkockáztatom – ha nem vagyunk sznobok, akkor – csak olyan felkészülten szabad elmenni koncertre, ahogyan kedvenc tantárgyunkból kedvenc tanárunknál tennénk vizsgát felsőbb iskolákban. Zorán szinte minden generációban érzékelhető kedveltsége és a gyulai művelődési ház nagytermének az eseményhez mért túlzott komolysága valahol akadálya is egy jó bulinak. Nem jön be szám közben a taps, nincs együtténeklés, csak a dalok végén a visszafogottabb vagy a lelkesebb taps.

Zorán zeneszerző, dalszövegíró és zenész barátaival sokkal profibb annál, hogy akár csak közepesre sikeredjen a koncert. De meglehetősen nagy számú és életkorban széles közönsége túl heterogén ahhoz, hogy az összhang úgy istenigazából összejöjjön. Mások azt mondják, épp az a varázslat, ahogyan a számok Zorán előadásában sokakat megfognak. Ebből azonban mintha nem lenne katartikus egymásra találás. Vagy a valódi rajongóknál egy jó koncerten is többen vannak a félprofi sznobok?

A Békés Megyei Napnak egy régebbi nyilatkozatában Zorán azt mondta, addig koncertezik, amíg nem lát üres székeket. Eszerint – az elmúlt harminc év dacára – nagy jövő áll előtte.

(A koncertet a Volkswagen-csoport, az Aral és a Westel 900 támogatta.)

Bod Tamás