Nyomtatás

Mai Nap
1998. szeptember 6. vasárnap

Üzenetre kapcsolva – Régi társa a számítógép

Ma már az élet bizonyos területein nélkülözhetetlennek tartja az internetet és telefont. Viszont vannak olyan pillanatok, amikor Zorán nem elégszik meg azzal, hogy a mobilját kikapcsolja, még az otthoni vonaláról is lekapcsolja a csöngést. Mindezt csupán éjszakára teszi, s nem azért, mert nem kíváncsi arra, hogy ki hívja. Pusztán elővigyázatosságból szokott rá a telefonok elhallgattatására, ugyanis sokszor hajnali négykor pihent agyúak szórakoztak vele.

Napközben persze fontosnak tartja, hogy elérhessék. Lévén munkája nagy része – mint a szabadfoglalkozásúak többségénél – telefonon szerveződik.

– Ma már nélkülözhetetlen számomra a mobil. Fontos, hogy szinte bárhol elérhetnek, és én is onnan telefonálhatok, ahol vagyok, s így állandó kapcsolatban lehetek a lányommal.

Természetesen ha nincs bekapcsolva, a hangpostája akkor is él. Zorán nem vicces bejelentkező szövegekkel szórakoztatja az őt hívókat.

– Csupán a számomat mondom be – mesélte. – Ez azért fontos, mert bárkivel előfordulhat, hogy egy billentyűt félrenyom. Engem is bosszantana, ha a bizalmas üzenetemet más kapná meg.

Az interneten viszont ez a legritkább esetben fordulhat elő: saját honlapja van. A számítógép már nagyon régen jelen volt háztartásában és munkájában, így amikor a világháló betört a magyar piacra is, az első között kapcsolódott az információs szupersztrádára. Az úttörők között volt a honlapok terén is, hiszen csaknem két éve birtokol egyet.

– Sok szempontból pótolhatatlan. Ezen közlöm a koncertjeimmel, lemezeimmel kapcsolatos információkat, szövegeket és kottákat, s ide futnak be a rajongók visszajelzései is.

Amelyekből van bőven. Ám Zorán legnagyobb sajnálatára elég rossz levélíró, így a válaszai mindig váratnak kissé magukra. Amúgy leginkább a hasznos információkat szedi le az internetről. A legritkább esetben áll neki csak úgy szörfölni. A rendszer szórakoztató oldalát még nemigen volt módja kipróbálni. Szandra lánya viszont annál inkább otthon van ezen a téren.

– A családban ő szörfözik, gyakran küld és kap e-mailt, sőt néha társalgásokba is beszáll. Nekem sem természetellenes a világháló, ám aki beleszületik, mint ők annak magától értetődő dolgok ezek. Technikailag azonban még jobb vagyok, ám az is előfordult már, hogy én kérdeztem tőle valamit.

Hamvas Atanáz