Nyomtatás

Napló
1997. július 19. szombat

Az intellektuális zenész

Zoránnal Mahler zenéjéről, a közönségről és az örök barátságról

Több mint harminc éve van a pályán. Szüleink még a Metró-korszakból ismerik őt és a Fehér sziklákat dúdolták vele együtt. Közben generációk nőttek fel és születtek, de sem a stílus, sem az előadó önmagával szemben támasztott igényessége nem változott. Ma van az a Szép holnap, amiről pár évvel ezelőtt énekelt azóta a múló szerelmet is megsirattuk.

Zorán Sztevanovity múlt szombaton Veszprémben koncertezett. Ezzel a nyári produkcióval együtt szponzorának, a Volkswagennek mondott köszönetet.


– Ez a kapcsolat lassan már öt éve működik – mondta az énekes. – Miután az állam kivonult a kultúrából, mindenki mecénások után nézett. A harmincéves jubileumi koncertem után, 1993-ban kezdtem anyagi támogatókat keresni. A Volkswagen, az Aral és a Westel 900 szponzori köre szimpatikus számomra, mindegyik a mobilitás megtestesítője.

– Mennyiben függ a szponzoroktól? Kötelező például a cég autóját használni?

– Nem kötelező. Kaptam ugyan használatra egy kocsit, de van egy magánautóm is. Régen is voltak mecénások, akik támogatták a művészeket. Ez most egy gesztus értékű koncert feléjük, bár nyaranta már tíz éve nem lépek fel sehol. A nyári szabadtéri hangulat nem illik igazán ahhoz a stílusú zenéhez, amit játszom.

– Ha nem koncertezik, mit csinál nyáron?

– Ősszel jelenik meg az új albumom, augusztusban már stúdióban próbálunk. Még csak a zeneszerzésnél, szövegírásnál tartunk; nem szívesen beszélek róla, amíg minden kusza, képlékeny. A stúdióalbummal együtt jelenik meg a májusi Budapest Sportcsarnokban felvett élő koncert anyag, így két CD lesz egy tokban.

– Említette az imént, hogy a hatalmas, szabadtéri koncertek nem passzolnak ahhoz a stílusú zenéhez, amit képvisel. A kíséret nélküli, egy gitárral előadott unplugged muzsika kezdeményezései s az ön nevéhez fűződik. A BS-béli koncerteknek egészen más hangulata van. Melyik áll közelebb önhöz?

– Nem lehet választani, mindkettő különböző. Az unplugged zenét azért szeretem, mert a pár centire ülő közönség miatt intimitása van. Az aréna jellegű sportcsarnokban viszont az lenyűgöző, hogy kimész tízezer ember elé és vállalod a felelősséget, hogy ennyi ember figyelmét magadra vonod. Nagy kihívás egy ilyen koncert.

– Megfogalmazható, miért tetszik fiatalnak és idősnek egyaránt a zenéje? Miért időtálló ezt a fajta muzsika?

– Nem tudom, legfeljebb csak találgatok. Most, mikor a májusi BS-koncert anyagát vágtuk, magam is meglepődtem, milyen sok fiatal volt ott. Soha nem tudatosan céloztuk meg a közönséget. Egyszerűen csak azt játsszuk, azt adjuk magunkból, amit Presser Gáborral és Dusán testvéremmel a legjobbnak érzünk. Akik nyitottak erre a fajta intellektuális zenére – amit Cseh Tamás, Koncz Zsuzsa, Bródy is képvisel –, valószínűleg az irodalmi olvasmányaikat is megválogatják. Hogy milyen zenei stílust, zenei irányzatot szeretünk, az nem korkérdés.

– Ön például milyen zenét hallgat kikapcsolódásképpen?

– Szeretem a klasszikusokat, Gershwint, Ravelt és Mahlert. Ritkán van alkalmam nyugodt zenehallgatásra. Tudja, egy szellemi szabadfoglalkozású mindig időhiánnyal küzd. Az újságolvasást azonban soha nem hanyagolom el, szeretek naprakész lenni.

– Vendégei, akikkel a koncertjein általában fellép, egyben a barátai is? Veszprémben például évekkel ezelőtt Kern Andrással együtt szerepelt.

– Jobban összeköt bennünket a közös sors, mint amennyire a konkurencia elválasztana. Ez egy nagy csapat, majdnem mindenkivel jóban vagyunk, örülünk egymás sikereinek. Kern Andrással közös lemezt is csináltunk.

– Civil barátai vannak inkább?

– Többségében gyerekkori barátokkal találjuk meg a közös hangot. De egyre nehezebb barátságot ápolni, időt szakítani rá. A barátság meghal, ha nem gondozzák.



Kósáné Kovács Magda, az MSZP alelnöke: Koncertre ritkán járok, nem az én világom. A Kaláka, Koncz Zsuzsa és Zorán a kedvencem, ezért is örültem, mikor meghívtak Veszprémbe, Zorán fellépésére. Korosztályom szereti a dallamos, igényes zenét, amit Zorán is képvisel. Legnagyobb érdemének azt tartom, hogy zenéje nemzedékeket köt össze.

Gát György producer: Zorán huszonöt éve barátom; a ‘60-as években együtt zenéltünk a Metró klubban, bár én csak amolyan „kocazenész" voltam. Ott vagyok minden koncertjén, a tv-beli show-műsorát én rendeztem. Korrekt baráti, üzleti kapcsolat fűz a Volkswagenhez is – ők hívtak meg ide –, a cég autóit használjuk a Famíliában.

Forró Tamás újságíró: Tizenhat évesen, 1965-ben a kaposvári Latinka Sándor Művelődési Házban életem első rockkoncertjén vettem részt, amelyen a Metró együttes zenélt. A helyi zenekarban gitároztam, ma is ezt a fajta zenét, a tradicionális blues- és rockzenét kedvelem. Ebből a zenei irányzatból táplálkozott a Rolling Stones, a Beatles, Bruce Springsteen is. Zoránhoz személyes barátság fűz. Ha koncertezik, általában ott szoktam lenni.