Nyomtatás

Népszabadság
1997. november 21. péntek

Zorán évkönyve

Személyes jellegű vallomás erről az évről – így határozta meg ma megjelenő albumának műfaját Sztevanovity Zorán. A Zorán 1997 című korongon 13 új dal hallható.

A nóták többségét Presser Gábor írta, a szövegek pedig – természetesen – Dusán munkái. Az „évkönyv„ gondolatai elsősorban az emberi viszonyok körül forognak, politikai üzenettel nemigen találkozunk. – Az elmúlt rendszerben is igyekeztünk megőrizni azt a fajta függetlenséget, amely biztosítja, hogy a produkció önállóan is megálljon a lábán, s megpróbáltuk elkerülni, hogy szócsővé váljunk. Én inkább magánemberként politizálok, és nem zenészként – mondja Zorán, felidézve, hogy az előző két választás alkalmával több politikai párt is megkörnyékezte (sikertelenül). – Azt hiszem, jövőre már nem próbálkoznak, talán belátták, hogy ez a pálya is egyre inkább a profiké. Az „ismert arcokra” csak induláskor volt szükség.

Az új dalokat idén csak odahaza hallhatjuk – Zorán szerint időt kell adni a közönségnek, hogy megbarátkozzon az anyaggal –, jövő tavasszal viszont egy országos turnén, májusban pedig a BS-ben élőben is meghallgathatjuk, hogyan látták Zoránék az 1997-es évet.

H. M.