Nyomtatás

Népszava
1994. december 1. csütörtök

Kell ott fenn egy ország

Az ARD német televíziós társaság életműdíját kapja Sztevanovity Zorán

Ilyen mégnem volt: a német ARD televízió először adja át „kihelyezett" gálaesten a legjobb kulturális és szórakoztató teljesítményekért negyed százada évenként odaítélt díjait. Ez az első alkalom Budapesten lesz, december 3-án, a Vígszínházban. De másban is első ez a gála: kelet-európai művész eddig soha nem szerepelt az ARD-díjasok között, ám ez alkalommal megtörik a jég, a térségből elsőként Zorán Sztevanovity megkapja az Arany Európa Díjat. Hozzá nem akármilyen névsorban! Díjazott például a Rolling Stones, Sinead O’ Connor, Cliff Richard, Montserrat Caballé, és még egy honfitársunk van az idei ARD-díjasok között: Horn Gyula politikai szerepléséért, a vasfüggöny lebontásáért kapja az Arany Európa Díjat.

Zorán Liszt-díja és a tavaly Göncz Árpádtól átvett kitüntetése, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje mellett szépen csillog majd ez a legújabb, a nevének is fényes Arany Európa Díj.


– Amiről viszont itthon édeskeveset tudtunk eddig. Segítene eligazodni? Abban is például, hogy milyen a kapcsolata a díjosztó televízióval.

– Az ARD-vel nincs és nem is volt semmiféle kapcsolatom, a díjról is a kiadómon, a Polygramon keresztül értesültem, ahogy ez mindenütt szokás. Azt viszont tudom, hogy a huszonöt év alatt, amióta Arany Európa Díjat oszt az ARD, a kitüntetettek listáján nagyon sok általam kedvelt és becsült művész nevével találkoztam. Ez a mostani társaság sem akármilyen, és valamennyien, az Amerikában koncertező Rolling Stonest kivéve, fellépnek a vígszínházi gálaesten. Úgy tudom, a berlini fal ledöntésének ötödik évfordulója játszott közre abban, hogy Budapest lett a helyszíne a huszonhatodik ARD-gálának. A budapesti helyszín ötlete Mándoki Lászlóé, a Németországban élő magyar származású rockzenészé volt. Mint utólag hallottam, a díjra jelölésemet a kint élő magyar művészek között tartott közvélemény-kutatás eredményének köszönhetem. Ezt követően persze utánanéztek annak, hogy ki és mi vagyok a szakmában, így dőlt el a díj.

– Amely magyarul életműdíjnak hangzik, pedig hol van még a vége, igaz?

– Csak a magyarban társul a befejezettség képzete ehhez a szóhoz, a díj német nevében nincs a lezárásra utaló jelentés. Ahogy Cliff richard, vagy Reinhard Mey német balladaénekes, én is a pályám eddigi szakaszáért kapom most az Arany Európát.

– Ez a pálya tavaly volt harmincéves. Mi meg a jubileumra az ünnepelttől ajándékba kaptuk az első hazai unplugged hangversenyt. Azóta kezd divatba jönni...

– Igen, én voltam itthon az első fecske, büszke is vagyok.

– A pályadíjhoz, kérem, mondjon néhány számot a pályáról.

– Tizenegy nagylemezem jelent meg, harminc-negyven kislemez, öt éve calypsózom, sok tévéműsor készült velem, és sokat készítettem magam, legutóbb az Edda és a Pa-Dö-Dő unplugged műsorát. Most jelenik meg a jubileumi koncertem dupla CD-je díszkiadásban, és vele együtt egy maxi single, amelyen négy szám szerepel: a Szép holnap, a Volt egy tánc, a True Love és a legújabb, mely egyben a címadó dal is, Kell ott fenn egy ország...

Bársony Éva