Nyomtatás

Népszava
1997. április 18. péntek

Megváltoztatva megtartani

Zorán szombat esti koncertjén ritkán hallható dalokat játszik

A szombati, Budapest sportcsarnokbeli koncert Sztevanovity Zorán idei turnéjának csak egy közbülső állomása. Eddig tíz koncertet adott vidéken, az április végéig tartó körút keretében azonban fellép határon túli városokban is.

– Hogyan fogadta a közönség?

– Eddig telt házas koncertek voltak, olyannyira, hogy a legtöbb helyen plusz állóhelyekre szóló belépőket is eladtak. Debrecenben például, a hatszáz férőhelyes Arany Bika szállóban még kétszáz állóhelyes jegy fogyott el. Hál’ istennek mindenhol nagy sikerünk volt.

– Egy turnéhoz a leggyakrabban egy új lemez megjelenése nyújt apropót. Önnél ez most nem így volt. Mi késztette arra, hogy egy év után újra elinduljon?

– Úgy éreztem, talán van már olyan érdeklődés, és bennem is van annyi új gondolat, amennyi egy koncert létrejöttéhez kell. Most érett meg a produkció, most tud másmilyen lenni, mint az előzőek.

– Miben más?

– Sok olyan dal hangzik el, amit nagyon ritkán játszunk, vagy egyáltalán nem játszottunk még élőben. Ezek többnyire újrahangszerelt régi dalok. Az eltelt idő nyomot hagy mindenkiben, ezért egy régi számot ma nem lehet ugyanúgy eljátszani, mint annak idején. Ma másnak kell hangsúlyt kapnia.

– Kikből áll az a csapat, akikkel együtt zenél a színpadon?

– Évek óta szinte változatlan az a kilenctagú zenekar, amely velem van a színpadon: Papp Gyula billentyűzik, Csurgai Attila dobol, Horváth Kornél ütős hangszereken játszik, Dandó Péter basszusgitározik, Sipeki Zoltán a gitárokat kezeli, Szabó Tamás szájharmonikázik, Czomba Imre tangóharmonikázik és szintén billentyűs hangszereken játszik, Magyar Hajnalka és Faith Ildikó pedig vokálozik. Rajtuk kívül már szinte ugyanilyen csapattagnak számít Presser Gábor, aki minden nagyobb koncertemen ott van, és természetesen most is velünk lesz vendégként. A másik meghívott zenész Karácsony János, így tulajdonképpen a fél LGT ott lesz a színpadon. Sárközy Gergely gitár- és Lantos Zoltán hegedűművésszel együtt teljes a szombat esti névsor.

– Sokan úgy ismerik, mint magányos szólóénekest...

– Ez csak műfajilag igaz. A stúdióban és a koncerteken mindig sokadmagammal vagyok jelen, ezért is tartom fontosnak, hogy minél többen megismerjék zenésztársaimat.

– Mindez óriási apparátust, nagy költségeket feltételez.

– A csapatban benn van a három támogató is Ők – az Aral, a Volkswagen és a Westel 900 – már öt éve segítenek koncertjeim létrehozásában, lemezek, könyvek kiadásában.

– Alapvetően akusztikus koncertet hallhatunk majd?

– Ezúttal nem lesz hangsúlyos az unplugged jelleg. Olyan pillanatokat akarunk adni a közönségnek, amelyek különböznek a korábban megszokottaktól. A „megváltoztatva megtartani" elv alapján építettük fel a programot, úgy, hogy a némileg új hangzás ellenére egészében mégis jellemző legyen rám mindaz, ami elhangzik.

– Mikor hallhatunk új Zorán-felvételeket?

– A tervek szerint kora ősszel, szeptember-október táján jelenik meg a következő stúdióalbum. Presserrel és Dusánnal készítjük, ugyanúgy, mint a korábbiakat.

Gyüre Orsolya