Nyomtatás

Pesti Műsor
1998. szeptember 24. csütörtök

Zorán és Koncz Zsuzsa közös osztálykiránduláson

Zorán nemrég Koncz Zsuzsa felkérésének tett eleget – közösen előadott daluk az énekesnő új lemezén hallható. Az album megjelenése után előtérbe kerültek a művész saját elképzelései. A duett mellett a rövid- és középtávú terveiről mesél.

– A pályakezdésünk gyakorlatilag összefonódott. Zsuzsa az Illés, az Omega és a Metrózenekarnál is megfordult, így velünk is énekelt egy évadot. Már akkor sok mindenben éreztem rokonságot vele – például a komolyságában. A zenei és emberi megnyilvánulásait azóta szeretem és tisztelem. Ezért is vállaltam el első szóra a duettlemezen való szereplést.

– A közösen előadott Osztálykirándulás című dalban – „Ahogy mi látjuk, nem látja más,/ ahogy mi mondjuk, nem érti más" – mintha a nemzedéketek közös titkairól súgnátok össze.

– Jogos a felvetés, bár úgy gondolom, hogy ez nem csak egy nemzedék privilégiuma. Minden korosztálynak megvan a saját jelzésrendszere, nyelvezete. Ezt legjobban a „mi félszavakból is megértjük egymást" szólás jellemzi. Annak a generációnak, amelyik a hatvanas években kezdte bontogatni a szárnyait, a hasonló élményvilág jelentette az összetartó erő, és még ma is megtaláljuk a közös pontokat, vagy ha úgy tetszik, titkokat. De ezek csak idealizált titkok, hiszen az életünket ezerszer kitárgyalta már a média, és a dalainkban is megjelent.

– Zsuzsa november közepére tervezett Budapest Sportcsarnok-beli koncertjén előadjátok a duettet?

– Valószínűleg igen.

– A te következő BS-koncertedre mikor számíthatunk?

– Bár még elég távoli a dátum, pontosan tudom. A sportcsarnokot ugyanis időben le kell foglalni. Tehát a jövő év áprilisának utolsó szombatján lesz a buli. Előtte azonban még vár rám néhány feladat. Úgy október magasságában megjelenik egy válogatásalbumom, amelynek a férfi és a nő közötti kapcsolt lesz a témája. Azért nem használom a szerelem kifejezést, mert ennél azért bővebb a tematika. Dusán sohasem „ragadt le„ a szerelemnél, mindig belecsempészett valami mást is a szövegbe. Érdekesség, hogy Presser Gáborral írnak az albumra egy új dalt. Ősszel még egy rendhagyó vidéki turnén is részt veszek. A tizenkét előadásnak négytagú csapattal vágunk neki. Úgy is mondhatnám, hogy a korábbi fellépés-sorozat és BS-koncert kamaraváltozatát adjuk elő. Tavasszal azután jöhet az évi rendes turné és a következő nagy koncert. A „három kék” (Aral, Volkswagen, Westel 900) támogatásával. Mivel a jövő év őszére tervezem az új lemezt, gyakorlatilag az összes ismert és sikeres dalomból állítom majd össze a műsort.

DKG