Nyomtatás

Független Délvidék
1993

Zorán dalok új köntösben

Hat kitűnő zenésztárssal érkezik bajai koncertjére Zorán: Schöck Ottó (aki tagja volt a legendás hírű Metró együttesnek is) és Papp Gyula szólaltatják meg a billentyűs hangszereket (zongora, Hammond-orgona), Zorán és a fiatal Sipeki Zoltán gitározik, a dzsesszista Dandó Péter basszusgitáron játszik, Csurgay Attila dobol, Horváth Kornél pedig a különféle ütőhangszereket veszi majd „kezelésbe".

A mostani koncert különlegességét az adja, hogy a zenészek akusztikus hangszereken játszanak, tehát a már jól ismert Zorán-dalok új „köntösben", új hangzással, átdolgozva szólalnak meg.

Valamikor a hatvanas évek elején, a tomboló beat korszak kezdetén, Zorán akkori együttese, a Metró volt az egyik leghangosabb zenekar – még a basszus hangszerük is egy különleges megjelenésű, elektromos nagybőgő volt, és természetesen Zorán is elektromos szólógitáron játszott. Most pedig ő az első hazai sztár, aki „unplugged„ koncertkörútra indult. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Zorántól sohasem álltak távol sem a dallamos szerzemények – gondoljunk csak az első magyar beat nagylemezen hallható „Gyémánt és arany" c. Schöck Ottó-szerzeményre, vagy fesztiváldalaira –, sem pedig az akusztikus hangzás. Szóló korszaka első nagylemezének (1977) nyitódalában szinte megtiszteli az elkövetkező időszak programját, felnőtt kori ars poeticáját:

Ebben a dalban van négy akkord,

Ebben a dalban van egy (két) gitár,

Ebben a dalban van egy pár barát,

És egy kicsit benne vagyok én.


És benne van még valami, ami nagyon fontos a számára, hogy „szeretem azt, ami azt jelenti, amiről szól."

Hozzátehetjük mindjárt, hogy Zorán mind a mai napig hű maradt elképzeléseihez, és dalai újabb meg újabb generációkat hódítanak meg! Titka nagyon egyszerű: igényes könnyűzenét játszik, pontosan megfogalmazott, igényes szövegeket énekel. A mostani koncert anyaga hamarosan kazettán, CD-n és videokazettáján is megjelenik (lásd lemezajánlatunkat). Ugyancsak a közeljövőben jelenik meg róla egy könyv Koncz István tollából, amelynek címe: „Az elmúlt harminc év..."

Érdemes még megjegyezni azt is, hogy Zorán koncertturnéja nem valósulhatott volna meg ilyen formában, és a „kiadvány-csomag" nem jelenhetne meg, ha nincsenek szponzorok, akik hajlandók áldozni erre a műfajra.

Ez alkalommal az Aral Hungária, a Westel és a Volkswagen Porsche (Bajai képviselője Schmidt Mátyás) nyúlt a zsebébe, hogy méltó módon ünnepelhesse meg Zorán harmincéves előadói pályafutását.

-S.A.-