Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Népszava
1995. március 30. csütörtök

Kordába zárt szellem

Zorán szerint az alkotómunka halálát jelenti minden gazdasági kényszer

A Bokros-program lehetséges következményei miatt már nyílt levélben tiltakoztak az artistaművészek. A kulturális intézmény-rendszer összeomlásának képét vetítették előre a művelődési központok munkatársai. Az előadóművészek közül kérésünkre Sztevanovity Zorán fejtette ki véleményét.

– Miközben a szabadfoglalkozású előadóművészek társadalombiztosításáról beszélnek, valamiről nem esik szó. Mi most is fizetünk tb-járulékot – említi Sztevanovity Zorán. – Vagyis hamis az a kép, hogy mostantól kezdve helyreáll az igazság. Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy évtizedes harcunk eredményeképpen nem olyan régen végre sikerült megértetnünk azt, hogy ez egy teljesen más jellegű munka, mint bármelyik más. Ez nem azt jelenti, hogy ez szebb, jobb, értékesebb mint a többi, egyszerűen más. Azért más, mert rendszertelen. Semmiféle biztosíték nincs arra, hogy az előadó az év melyik részében és mennyit fog dolgozni.

– Ez az egyetlen sérelmes pont?

– Nem, a szerzői jogdíj ugyancsak része a csomagnak. Van művész, aki évekig nem produkál semmit. Aztán ír valamit, és lehet, hogy világsiker lesz belőle, vagy semmi. Ebből a rendszertelenségből az egyetlen logikus lehetőség az önkéntes variáció volt. Mindenki megfelelő tarifát fizet be havonta, figyelembe véve, hogy milyen szolgáltatásokat szeretne kapni a társadalombiztosítástól, illetve az egészségügytől. Én azt hiszem, ebben semmiféle igazságtalanság nincs. Ez csak így működik. Minden más megoldás őrültség.

– Ha az Országgyűlés elfogadja a megszorító intézkedéseket, annak milyen következményei lehetnek?

– Ezzel csak fejreállítanának egy szakmát, amely most is gyakorlatilag éppen, hogy csak vegetál. Köztudott, hogy amitől az emberek először megvonják a pénzüket, az a szórakozás. Elmenni színházba vagy megvenni egy lemezt – erről előbb mondanak le, mint bármi másról, Már eddig is bajban volt ez a szakma, és ha a jelenlegi bevételek 44 százalékát még elvennék, az ennek a műfajnak a végét jelentené. Ez matematikai ismeretek nélkül is kiszámítható. És itt nemcsak a rockzenére gondolok, hanem mindenkire, aki szellemi szabadfoglalkozást űz. Tehát ebbe beletartozik a legtöbb író, színész, a zeneszerzők, a szoftveresek, szóval azok, akiknek rendszertelenül vannak bevételei. Nem tudom, az ország vezetői hogy szeretnék ezt a sok értéket kordába zárni. Az intézkedéscsomag elfogadása ezt jelentené. És ha kordába kényszerítik, akkor a szellem nem dolgozik többé.

Halápi Zsolt

Nyomtatóbarát változat