Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Vasárnap – a Hajdú-Bihari Napló hétvégi magazinja
1995. október 28. szombat

Nem gondol a visszavonulásra

„Dusán mindig azokról a dolgokról ír, amelyek valamilyen formában aktuálisak, de nem tettenérhetően, hanem áttételesen"

Az elmúlt héten Debrecenben járt Sztevanovity Zorán, s nagy sikerű, telt házas koncertet adott a Bartók Teremben. Előtte, a Gilbert Pizzériában gipszbe nyomta a tenyerét; úgy látszik, ez a világvárosi szokás vidéken is kezd elterjedni. Ott beszélgettünk vele néhány kérdés-válasz erejéig.


– Hányadik lemezed is a legújabb, a Majd egyszer című, amelynek anyagával most turnézol, s amely a tavaszon jelent meg?

– Pontosan nem is tudom megmondani. Körülbelül a huszadik, ha beleszámolom a Metró-lemezeket is.

– Ez a sokadik olyan album, amelynek a szövegét a testvéred, Dusán írta. Nem fenyeget ez tematikai monotóniával? Miben más ez az anyag, mint az előzőek?

– Az utolsó album megjelenése óta négy év telt el, s a négy év alatt történt egy s más a politikában és az emberek lelkében. Dusán mindig azokról a dolgokról ír, amelyek valamilyen formában aktuálisak, de nem tettenérhetően, hanem áttételesen. Zeneileg nem célunk, hogy egészen mást csináljunk, mint eddig. Most is Presser Gábor szerezte a legtöbb számot, több szöveg megzenésítője volt Sipeki Zoltán (aki a kísérőegyüttesem gitárosa), s Závodi Gábort (aki Demjén Ferencnek írt sok dalt) is megkértük egy szám megkomponálására. Alkalmanként én is írok egy-egy számot.

– Láttalak egyszer a televízió szerb nemzetiségi műsorában, ott szerbül beszéltél. Ilyen jól megy az anyanyelv?

– Igen, Belgrádban születtem, s hála istennek a szüleim is élnek még, velük a mai napig szerbül beszélek.

– Úgy tartják, te honosítottad meg Magyarországon a rock-sanzont. Van-e ehhez hozzátennivalód?

– Nem tudom, hogy a műfaj meghonosítójának számítok-e. A rocksanzon meghatározásáért sem rajongok igazán, nem szeretem magam beskatulyázni nem is találtam eddig igazán jó meghatározást, amely megfelelőképpen fedné azt, amit csinálok. Inkább azt mondanám: ez a rockzenének egy intellektuálisabb változata, amelyben a szöveg nagyon fontos szerepet játszik. Persze a dallam is számít, jó, ha dalok a dalok, muszáj, hogy énekelhetők legyenek, ne lila, emészthetetlen zenék.

– Szoktál-e koncertezni a külhoni magyarság körében?

– Igen, természetesen. S az ottani fogadtatásban mindig van valami plusz melegség.

– Elmúltál ötvenéves, s úgy tűnik, nagyon jó formában vagy. Teszel ezért valamit, vagy egyszerűen csak jó fából faragtak?

– Nem tudom, mennyire vagyok jó formában, mert ez nagyon kemény műfaj, fárasztó az országos turné, amelynek most vagyunk a közepén. A szüleim 19-20 évesek voltak, amikor én születtem, s apámnak ma is alig van ősz hajszála. Tehát jók a génjeim. Különösebben nem teszek a formámért semmit, de az is igaz, hogy ellene sem.

– Mennyi időt adsz még magadnak mint előadóművésznek?

– Erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Most mondjam azt, hogy még x esztendeig lépek fel? Nem lehet tudni. Addig énekelek, amíg ez kellemes nekem is, a közönségnek is.

Erdei Sándor

Nyomtatóbarát változat