Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Fejér Megyei Hírlap
1995. október 9. hétfő

Zorán és csapata: igényes, keserédes, szép koncert

Új darabok és régi slágerek Dunaújvárosban

Nincs mese, e sorok írójának meakulpáznia kell rögtön az elején – elszúrta ugyanis a beharangozót, az új CD természetesen „Majd egyszer...„, bocsánat –, de rögvest vágjunk a közepébe: ha azt írom, Zorán műfajt, formát talált évtizedes elképzeléseihez, koncepciójához – hazudok. Valójában éppen fordítva van: a műfaj, a kis csúsztatással unpluggednek titulálható forma ”találta meg„ Zoránt. A szombat esti koncerten a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza színháztermében ez napnál világosabbá vált: nem csupán az új dalok voltak ”naprakészek", de minimális áthangszereléssel az évtizedes nóták frissességéhez sem férhetett kétség.

Persze az sem lehetett kérdéses, a publikum igenis „vevő" a Zorán és csapata kínálta anyagra: talán még a pótszékek pótszékein is ültek, s bár nyoma sem volt a kérészéletű sztárocskák kísérte felhajtásnak – szép szolidan ment minden a maga útján –, továbbá nem voltak generációs különbségek, a hangulat azért jócskán a forrpont körül maradt az elejétől a végéig. Okkal: igényes és nagyon profi előadást hallhattak, leszámítva a hangosítás esetenként dobhártyaszaggató kisiklásait (hogy a basszuson miért nem lehetett állítani a több mint kétórás műsor alatt egyszer sem egy icipicit, nekem talány). Vastaps.

Azon persze el lehet töprenkedni, mi is Zorán titka, milyen képességek birtokában tudja elhitetni százakkal, hogy „néha kell a romantika„, hogy tudja a ”modern idők nagy képletét„, hogy ”hajózni kell„, hogy ”már a galambok sem repülnek".

Keserédes, lemondó dalok, illúzióknak se híre, se hamva, aztán hirtelen váltás, lendület, „Szép holnap", blues-témák és latinos ízek, dolgozik a csapat, hát valahol itt a titok nyitja. Hogy Sipeki Zoltán kitűnően gitározik, hogy jó a vokál, hogy Horváth Kornél az első perctől az utolsóig érzékkel és érzéssel szólaltja meg az ezernyi csengőt és bongót, hogy Tompa Imre remek tangóharmonika-futamokkal jelentkezik és Szabó Tamás szájharmonika-szólóinak is helye, az egésznek pedig összetéveszthetetlen íve és hangulata van. Hogy a muzsika él és a szövegek – többnyire természetesen Dusán szövegei – szólnak valamiről, hogy a koncert egyetlen pillanatra sem tud vérprofin gépiessé válni, hogy mindig marad egy csipet az örömzene bájából.

Mint egy pohár óbor: íze-illata, aromája is van, lassan, megfontoltan kell kortyolni, elég egy pohár csak, pezsdíti a vért és fejbevág kicsit.

-nyzs-

Nyomtatóbarát változat