Vissza a főoldalra
Életrajz Életrajz Életrajz
Diszkográfia Diszkográfia Diszkográfia
Dalok Dalok Dalok
Szerzők Szerzők Szerzők
Zenésztársak Zenésztársak Zenésztársak
Koncertek, turnék Koncertek, turnék Koncertek, turnék
Sajtó Sajtó Sajtó
Fotóalbum Fotóalbum Fotóalbum
Zene Zene Zene
Videó Videó Videó


Sajtó

Népszava
1999. április 23. péntek

Zorán – és fölötte az idő

Az idei koncertturné keretében holnap ismét nagyszabású buli lesz a BS-ben

Jó hangulatú, telt házas előadásokkal a háta mögött, országos turnéjának derekán Zorán holnap a fővárosban, a Budapest Sportcsarnokban lép pódiumra Hozzám tartozol című estjével. Műsora a legutóbbi, legszebb szerelmes dalait közreadó lemez válogatására épül, de mint hagyományosan, ezúttal is várják érdekességek a közönséget. Turnéja két állomása között egy autóban értük el telefonon az évtizedek óta töretlen népszerűségű előadót.

– Milyen hangulatot hoz magával eddigi fellépéseinek színhelyéről a budapesti estre?

– Mindenütt telt házak fogadtak, jó hangulatban, érdeklődő, fogékony közönség előtt folytak az előadások. Ennek különösképpen azért örülök, mert a Hozzám tartozol estjei a válogatáslemezemre, tehát jól ismert dalokra épülnek.

Nem az újdonságok iránti érdeklődés miatt tölti meg tehát a hallgatóság a termeket, hanem – legalábbis én úgy gondolom – mert szeretik a már többször hallott dalaimat.

– Ezeken a hetekben utazásból áll az élete. Nem fárasztó?

– Esténként több, mint kétórás műsort adunk, de a fellépések, a közönséggel való találkozások élménye nem hagy helyet annak, hogy egyáltalán eszembe jusson hasonló kérdés. A május 31-ig tartó turnén összesen 26 városban lépünk fel, és mint már harmadik éve, a hazai körút állomásai közé most is közbeiktattunk szlovákiai fellépéseket is; ott öt városban koncertezünk majd.

– Hogy érzékeli, a bombázásokról, a szerb és koszovói áldozatokról szóló hírek nem árnyékolják be az esteket?

– Aki ismeri a dalainkat, jól tudja, érzelmekről szólnak, olyanokról, amelyek átélésével a közönség a koncert rövid idejére függetlenítheti magát a világ zajlásától. Nem csak mostanra érvényesen, hanem általában úgy gondolom, hogy egy előadónak mindig az a feladata, hogy olyan élményt nyújtson, amellyel egy kis időre megállíthatja a mindennapok rohanását. Persze vannak dalok, amelyektől mostanában különösen felforrósodik a hangulat. Ilyen például a Szép holnap, a Romantika, a Hómadár. A kísérőszövegemben el szoktam mondani, hogy Dusán szövegei megszületésük óta többször kaptak más, új értelmezést az eredeti jelentésükhöz képest. Amikor azt éneklem: „Porrá hamvad a romantika...", ez köztudottan arra az országra vonatkozik, ahonnan származom, és ezek a sorok ma már egészen mást jelentenek, mint korábban. A közönség pedig pontosan érzi ezt, és ez megható és felemelő érzés a színpadon.

– Válogatáslemezét több mint negyvenezren vették meg, a koncertjeit most is több nemzedék tagjai hallgatják. Hogy van az, hogy mindig időszerű, de nem úgy, hogy „megállt a feje felett az idő"?

– Én ennek nagyon-nagyon örülök, de az okát csak találgatni tudom. Talán mert soha nem akartam a pillanat diktátumára többnek, nagyobbnak, másnak látszani annál, ami vagyok. Önmagamhoz igyekszem mindig hű maradni, és csak olyan dalaim vannak, amelyeket őszintén a magaménak érzek. Az előadásukban pedig – nem is tudnám másként – a maximális igényesség vezet.

Bársony Éva

Nyomtatóbarát változat